Protesti u Boliviji zbog mogućeg hapšenja bivšeg predsjednika Eva Moralesa

Tanjug
Protesti u Boliviji zbog mogućeg hapšenja bivšeg predsjednika Eva Moralesa

LA PAZ - Pristalice bivšeg bolivijskog predsjednika Eva Moralesa sukobile su se sa policijom nakon najave njegovog hapšenja zbog optužbi za silovanje maloletnice i trgovine ljudima.

Tužiteljka Sandra Gutjerez je najavila da će izdati nalog za hapšenje nakon što Morales nije prisustvovao saslušanju u slučaju prošle nedelje, prenosi BBC.

Optužbe protiv Moralesa, koji je bio na funkciji od 2006. do 2019, ponovo su se pojavile uoči predsedničkih izbora sledeće godine, na kojima on planira da se kandiduje protiv rivala iz iste partije, aktuelnog predsjednika Luisa Arsea. Moralesove pristalice su u ponedeljak podigle blokade na dve glave saobraćajnice kada je najmanje 12 osoba uhapšeno, a jedan policajac je povrijeđen.

Tužioci tvrde da je Morales 2015. imao seksualnu vezu sa maloletnicom, koju je takođe vodio na putovanja u inostranstvo, za šta su rekli da predstavlja trgovinu ljudima.

Morales je tvrdio da su optužbe dio desničarske osvete protiv njega od strane privremenog predsednika koji ga je zamenio na funkciji nakon njegove ostavke 2019. zbog optužbi za nameštanje glasova.

Bivši lider, koji je u to vreme živeo u egzilu, takođe je optužen za pobunu i terorizam i za njim je raspisana poternica.

Međutim, taj nalog za hapšenje je poništen nakon što su njegovi advokati uspešno dokazali da nije ispoštovan odgovarajući proces.

Morales se vratio u Boliviju dan nakon što je Luis Arse iz Moralesove stranke Mas položio zakletvu kao predsjednik u novembru 2020.

Tenzije između Moralesa i Arsea rastu od tada, a eskalirale su otkako su obojica objavili svoje namere da se kandiduju na predsedničkim izborima 2025. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana