Protesti protiv rata u Gazi ispred mjesta gdje se održava konvencija demokrata

Tanjug
Protesti protiv rata u Gazi ispred mjesta gdje se održava konvencija demokrata

ČIKAGO- Hiljade aktivista je u Čikagu na protestima ispred Junajted centra, gdje se održava Demokratska nacionalna konvencija, kako bi skrenuli pažnju na pitanja kao što su pravo na abortus, ekonomska nejednakost i rat u Gazi.

Demonstranti koji se protive ratu u Gazi u jednom momentu su probili ogradu koju je postavila policija u blizini tog centra, prenosi AP.

Dok je veća grupa marširala, nekoliko desetina se odvojilo i probilo dijelove bezbjednosne ograde.

Oni su skandirali: "Okončajte okupaciju sada" i "Cijeli svijet gleda".

Oko 40 proizraelskih pristalica šetalo je parkom tokom mitinga, mašući izraelskim zastavama, a njih je pratilo oko 20 policajaca na biciklima.

Iako su tenzije ponekad rasle, fizičkih sukoba nije bilo.

Aktivisti kažu da predviđaju masovnije demonstracije u Čikagu, a protesti se očekuju svakog dana trajanja konvencije, koja se završava u četvrtak.

Uoči konvencije, u nedjelju je održan marš duž avenije Mičigen, koji je trajao do kasno uveče, a demonstranti su izražavali protivljenje ratu u Gazi i podršku pravu na abortus i LBKTQ pravima.

Gradske vlasti su prvo odbile zahtjeve aktivista da dozvole proteste u blizini Junajted centra gdje se održava konvencija, nudeći im umesto toga park pored jezera udaljen više od pet kilometara.

Kasnije se grad saglasio da dozvoli demonstracije u parku i marš bliže Junajted centru.

Konvencija Demokrata privući će u Čikago oko 50.000 ljudi, uključujući delegate, aktiviste i novinare, navodi Glas Amerike.

Grad Čikago saopštio je da je izvršio neophodne pripreme sa policijom i tajnom službom i da će obezbeđenje biti strogo, sa zatvorenim ulicama oko kongresnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana