Protest šitskih muslimana ispred švedske Ambasade u Bagdadu

Tanjug
Protest šitskih muslimana ispred švedske Ambasade u Bagdadu

BAGDAD - Hiljade pristalica šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra održalo je protest ispred švedske Ambasade u Bagdadu tražeći prekid diplomatskih veza nakon što je muškarac zapalio primjerak Kurana ispred džamije u Stokholmu.

Demonstranti su nosili slike Sadra i njegovog oca, takođe poznatog sveštenika, kao i iračke zastave uzvikujući "da Kuranu, i Moktada, Moktada".

Masa je zapalila veliku zastavu duginih boja koja predstavlja LGBT zajednicu izgovarajući stihove iz Kurana.

Sadr je apelovao na svoje sljedbenike da nastave da pale zastave LGBT zajednice do osmog dana lunarnog mjeseca Muharama "jer ih to najviše ljuti".

On je juče pozvao na "masovne proteste protiv švedske Ambasade u Bagdadu" i protjerivanje švedskog ambasadora i prekid veza sa Švedskom.

Švedska policija optužila je muškarca koji je zapalio Kuran za agitovanje protiv etničke ili nacionalne grupe. On je u jednom novinskom intervjuu rekao da je on irački izbjeglica koji želi da se Kuran zabrani.

Iračko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je juče švedskog ambasadora apelujući da Vlada Švedske isporuči muškarca kako bi mu moglo biti suđeno prema iračkim zakonima.

Iako je švedska policija odbacila nekoliko zahtjeva za protestima protiv Kurana sudovi su te odluke preinačili rekavši da to predstavlja kršenje slobode govora.

Protest zbog incidenta izrazile su i vlade nekoliko muslimanskih zemalja, uključujući Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Jordan i Maroko. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana