Protest ljekara u gradovima širom Indije zbog silovanja i ubistva koleginice

Tanjug
Foto: Tanjug

NjU DELHI - Ljekari u bolnicama u nekoliko gradova u Indiji prekinuli su danas svoj rad zbog protesta protiv navodnog silovanja i ubistva 31-godišnje doktorke u gradu Kalkuta.

Ljekari su protest započeli juče, tražeći pravdu za žrtve i bolju zaštitu na radnom mjestu, prenosi Rojters.

Danas se protestu pridružilo više od 8.000 ljekara u zapadnoj državi Maharaštra, zaustavljajući rad u svim bolničkim odjeljenjima osim hitnih službi, navode mediji.

U Nju Delhiju, ljekari su, sedeći ispred gradske bolnice, držali transparente na kojima je pisalo: “Ljekari nisu vreće za udaranje”.

Slični protesti održani su u gradovima kao što je Laknau, glavni grad najnaseljenije države Utar Pradeš, i u turističkom ljetovalištu, državi Goa.

“Teški radni uslovi i nasilje na radnom mestu su realnost”, navodi Indijsko medicinsko udruženje koje je ujedno i najveća grupa ljekara u zemlji, u saopštenju ministru zdravlja J.P. Nadi.

Doktori smatraju da je njihovo radno okruženje nesigurno uprkos tome što je osumnjičeni za silovanje i ubistvo ljekarke uhapšen i uprkos tome što je smjenjen dekan Medicinskog fakulteta gdje se incident i dogodio.

Načelnik policije Vinet Kumar Gojal rekao je novinarima da je protiv osumnjičenog registrovan slučaj prema odredbama zakona koji se odnosi na silovanje i ubistvo.

Glavni ministar Zapadnog Bengala Mamata Banerje rekla je novinarima da je državnoj policiji dala rok do nedelje da završi istragu ili će je predati saveznim agencijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana