Protest građana u Tel Avivu, traže dogovor o taocima koje drži Hamas

Tanjug
Protest građana u Tel Avivu, traže dogovor o taocima koje drži Hamas

TEL AVIV - Širom Izraela održani su protesti sa zahtjevom za oslobađanje talaca koje drži Hamas, dok su neki od učesnika pozvali i na raspisivanje izbora.

Protesti su juče održani u Tel Avivu, Jerusalimu, Haifi, Beršebi, Rehovotu, Ranani i drugim mjestima širom zemlje, pošto su napori posredovanja Katara i Egipta da se postigne dogovor zaustavljeni, a Izrael odbacio zahtjeve Hamasa.

U Tel Avivu građani su blokirali nekoliko ulica, a policija je uhapsila sedam osoba zbog ometanja saobraćaja na autoputu Ajalon, dok je pet osoba novčano kaznila.

Na glavnom skupu na Trgu talaca u Tel Avivu, policija je na konjima potiskivala demonstrante iz ulice Kaplan.

U Jerusalimu su stotine građana protestovale ispred rezidencije predsjednika, dok se još veća masa okupila na Pariskom trgu, u blizini premijerove zvanične rezidencije, piše “Tajms of Izrael”.

Pozivi na izbore su porasli usred intenzivnih kritika vlade zbog neuspjeha koji su omogućili napade Hamasa 7. oktobra, kao i nezadovoljstva njenim vođenjem rata, uz ponovljene ankete koje pokazuju da premijer Benjamin Netanjahu gubi većinu u Knesetu. Netanjahu odbacio je prijedlog Hamasa za prekid vatre u četvrtak, rekavši da pregovori sa Hamasom “ne vode nikuda”, kao i da su uslovi koje je ta militantna palestinska organizacija postavila u svom predlogu “bizarni”.

Hamas je dan ranije, u sredu, 7. februara, saopštio svoje uslove za uspostavljanju trajnog i sveobuhvatnog prekida vatre, ulazak humanitarne pomoći, snabdevanje hranom i ukidanje opsade Gaze. Hamas i druge frakcije drže 132 od 253 taoca otetih 7. oktobra, posle jednonedjeljnog novembarskog sporazuma o primirju u kojem je oslobođeno 105 civila, uglavnom žena i dece.

Dok je IDF objavio, pozivajući se na obavještajne podatke i nalaze do kojih su došli njeni vojnici u Gazi, da je od preostalih 132 taoca 29 mrtvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana