Prosječna temperatura na Zemlji na rekordno visokom nivou tri dana zaredom

Tanjug
Prosječna temperatura na Zemlji na rekordno visokom nivou tri dana zaredom

VAŠINGTON - Prosječna temperatura na Zemlji ostala je na rekordno visokom nivou tri dana zaredom, a to je najnoviji pokazatelj klimatskih promjena.

Prosječna globalna temperatura planete bila je u srijedu 17,18 stepeni Celzijusovih, prema mjerenju Univerziteta u američkoj državi Mejn, koji koristi satelitske podatke i kompjuterske simulacije za mjerenje.

To se poklopilo sa rekordom postavljenim u utorak od 17,18 stepeni Celzijusovih, a prethodni rekord od 17,01 stepen Celzijusa postavljen je u ponedjeljak, prenio je AP.

Naučnici generalno koriste duža mjerenja - mjesece, godine, decenije - da bi pratili zagrijavanje Zemlje, ali dnevni maksimumi su pokazatelj da klimatske promjene dostižu nepoznatu teritoriju. Oni su mjesecima upozoravali da bi ova godina mogla biti rekordna po toploti jer su klimatske promjene izazvane ljudskim faktorom, odnosno sagorijevanjem fosilnih goriva, zagrijale atmosferu.

Naučnici su takođe primijetili da je efekat “La Ninja”, prirodno hlađenje okeana, ustupilo mjesto “El Ninju”, obrnutom fenomenu koji je obilježen zagrijavanjem okeana.

Sjeverni Atlantik je ove godine zabilježio rekordno visoke temperature.

-Iako to nisu zvanični vladini podaci, “ovo nam pokazuje gdje se trenutno nalazimo - rekla je glavna naučnica Nacionalne uprave za okeane i atmosferu Sara Kapnik.

Napominje da je juče 38 miliona Amerikanaca bilo pod nekom vrstom upozorenja na visoke temperature.

Grad Severni Grenvil u Ontariju u Kanadi, pretvorio je svoja klizališta u centre za hlađenje, pošto su temperature juče dostigle 32 stepena Celzijusovih, a osjećaj je zbog povećane vlažnosti bio kao da je 38 stepeni.

Globalni temperaturni rekord od utorka bio je za jedan stepen Celzijusa viši od prosjeka u periodu od 1979. do 2000. godine. Rekordi visoke temperature nadmašeni su ove sedmice u Kvebeku u Kanadi i Peruu. U Pekingu je bilo devet uzastopnih dana od prošle sedmice kada je temperatura prelazila 35 stepeni Celzijusovih.

-Gradovi širom SAD, od Medforda, Oregona do Tampe na Floridi, nalaze se na najvišim temperaturnim nivoima svih vremena - rekao je meteorolog iz američke Nacionalne meteorološke službe Zek Tejlor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana