Proširen krivični postupak protiv Trampa za zadržavanje povjerljivih dokumenata

Tanjug
Proširen krivični postupak protiv Trampa za zadržavanje povjerljivih dokumenata

VAŠINGTON - Tužilaštvo je proširilo krivični postupak protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, podnoseći nove optužbe protiv njega i jednog od njegovih zaposlenih u postupku za neovlašćeno zadržavanje povjerljivih dokumenata nakon što je napustio predsjedničku funkciju.

U proširenoj optužnici navodi se da su Tramp i njegov zaposleni Karlos de Oliveira nastojali da onemoguće istražitelje da pregledaju snimke bezbjednosnih kamera iz Mar-a-Laga, odmarališta bivšeg američkog predsjednika.

Ukupan broj tačaka optužnice povećan je za tri i sada iznosi 40, pošto se Tramp još jednom dodatnom tereti za nezakonito zadržavanje povjerljivih informacija koje se odnose na nacionalnu odbranu, prenio je Rojters.

Tužioci su naveli da se bivši američki predsjednik i dvojica zaposlenih, Volt Nauta i Karlos de Oliveira, terete da su od jedne osobe zahtijevali brisanje snimaka sigurnosnih kamera u Mar-a-Lago da bi spriječili njihovo dostavljanje velikoj federalnoj poroti.

Nauta se na optuženičkoj klupi našao uz Trampa u junu 2023, a na teret mu se stavljalo da je pomagao bivšem predsjedniku da obmane istražitelje koji su nastojali da dođu do povjerljivih dokumenata koji su ostali u posjedu bivšeg predsjednika pošto je napustio Bijelu kuću.

Predstavnici tima za Trampovu predsjedničku kampanju rekli su da optužbe protiv Trampa predstavljaju kontinuirani očajnički pokušaj američkog predsjednika Džozefa Bajdena i Ministarstva pravde da, kako su naveli,  maltretiraju Trampa i osobe iz njegovog okruženja.

U prvom pojavljivanju pred sudom u junu, Tramp se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice kojom se tereti za neovlašćeno zadržavanje povjerljivih dokumenata.

Informacija o proširenju optužnice objavljena je nekoliko sati pošto je bivši američki predsjednik objelodanio da su se njegovi pravni zastupnici sastali sa zvaničnicima Ministarstva pravde koji istražuju navode o Trampovim pokušajima da poništi svoj poraz na predsjedničkim izborima u novembru 2020. godine.

-Moji advokati su imali produktivan sastanak sa predstavnicima Ministarstva pravde kojima su detaljno objasnili da ja nisam uradio ništa loše, da sam se savjetovao sa mnogim advokatima, i da bi ova optužnica samo još više uništila našu zemlju - napisao je Tramp na društvenoj mreži “Istina”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana