Proradio glavni operater "Kijevstar"

Srna
Proradio glavni operater "Kijevstar"

KIJEV - Najveći ukrajinski operater mobilne telefonije "Kijevstar" počeo je ponovo da emituje glasovne usluge nekim klijentima nakon što su njegove mreže uništene u velikom sajber napadu, rekao je izvršni direktor kompanije Oleksandr Komarov.

Kompanija, koja pruža usluge za više od polovine stanovništva Ukrajine, pretrpjela je "ogromnu" štetu tokom jučerašnjeg napada, rekao je Komarov.

On je ocijenio da je ovo bio "najveći sajber napad na infrastrukturu telekoma u svijetu".

"Trenutna situacija u `Kijevstaru` je izuzetno teška. Prilično sam uvjeren da je ovo dobro planiran, dugoročno fokusiran napad na ukrajinsku ključnu infrastrukturu", rekao je Komarov.

Stotine stručnjaka i desetine institucija uključeni su u velike napore da povrate usluge milionima ljudi s obzirom na nivo štete.

"Kijevstar" pruža mobilne, internet i druge usluge za oko 24 miliona privatnih korisnika i predstavlja vitalnu okosnicu za hiljade privatnih preduzeća i mnoge digitalizovane državne usluge.

Dvije ruske grupe preuzele su odgovornost za napad. Rojters nije mogao odmah da provjeri autentičnost tvrdnji, a zvanična Moskva nije komentarisala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana