Pronađeni ostaci tijela stari preko 3.000 godina

SRNA
Pronađeni ostaci tijela stari preko 3.000 godina

LIMA - Arheolozi su iskopali ostatke četiri ljudska tijela za koje se vjeruje da su stari više od 3.000 godina u dijelu neplodne zemlje na sjeveru Perua, gdje je bio smješten ceremonijalni hram u čast bogova drevne lokalne kulture.

Pogrebni zavežljaji pronađeni su između zidova od blata i kamena u blizini doline u priobalnoj provinciji Viru, u regionu La Libertad, gdje je kroz milenijume bio dom mnogih velikih drevnih kultura.

Feren Kastiljo, arheolog peruanskog Nacionalnog univerziteta Truhiljo, koji vodi istraživački projekat u toj oblasti, rekao je da su ostaci i zidovi vjerovatno stari između 3.100 i 3.800 godina.

"Ovo nam omogućava da steknemo jasnu predstavu o kulturnoj evoluciji u ovoj oblasti", rekao je Kastiljo i dodao da pronalazak četiri posmrtna ostatka na tako malom prostoru znači da bi tamo moglo biti još mnogo sahranjenih.

On je rekao da otkriće ukazuje na značaj ovog prostora.
"Ljudi su dugo željeli da budu sahranjeni u hramovima jer su to za njih izrazito sveti prostori", dodao je Kastiljo.

Peru, bogat arheološkim nalazištima različite starosti, bio je dom carstva Inka prije više od 500 godina.

Ovo carstvo je dominiralo prostranom teritorijom u južnom dijelu kontinenta, od današnjeg južnog Ekvadora i Kolumbije do centralnog Čilea - sve do dolaska španskih konkvistadora

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana