Pronađeni ostaci u zoni potrage za nestalom podmornicom

GS
Pronađeni ostaci u zoni potrage za nestalom podmornicom

VAŠINGTON - Američka Obalska straža saopštila je danas da su unutar polja potrage za turističkom podmornicom Titan, nedaleko od olupine broda Titanik, pronađene krhotine.

Kako je navedeno, krhotine je pronašlo plovilo na daljinsko upravljanje (ROV) koje traga za podmornicom koja je prijavljena kao nestala u nedelju, pošto je izgubila kontakt sat i 45 minuta nakon što je zaronila i nije se vratila na površinu u očekivano vreme.  

Među ostacima su primjećena 'konstrukcija za prizemljenje i zadnji poklopac od podmornice', kaže pomorski ekspert Dejvid Mirns, prenosi BiBiSi.

Razgovarajući sa stručnjacima ove sedmice, mnogi su se bojali da je Titan mogao doživjeti katastrofalnu imploziju usljed kvara trupa.

Takav scenario bi mogao objasniti olupinu. 

Polje potrage za nestalom turističkom podmornicom koja je u nedelju krenula ka olupini Titanika na dubini od 4.000 metara prošireno je na više od 16.000 kvadratnih metara.

Obalska straža SAD ranije je iznela procjenu da danas u 13.18 časova podmornica ostaje bez kiseonika.

Procjenjeno je da je "Titan" imao zalihe kiseonika za 96 sati otkad je započeo svoje putovanje.

Američka obalska straža u koordinaciji sa drugim agencijama, uključujući američku mornaricu i kanadsku obalsku stražu, radi danonoćno u pokušaju da pronađe nestalu podmornicu u kojoj je pet ljudi, među kojima i britanski milijarder i istraživač Hemiš Harding.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana