Proboj u pravcu Krasnog Limana: Ruska vojska oslobodila Sergejevku

GS/Agencije
Foto: Tass

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 517. dana. Rusija je rano jutros izvela novi vazdušni napad na Kijev, saopštio je načelnik vojne administracije ukrajinske prestonice Sergej Popko. Krimski most je ponovo otvoren za saobraćaj u oba smjera nakon blokade saobraćaja na dijelu puta.

Produžen rok za obnovu Krimskog mosta

Ruska vlada je produžila rok za obnovu Krimskog mosta do 31. decembra 2023. godine, navodi se u uredbi koja je danas objavljena na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Prvobitno se pretpostavljalo da će radovi biti završeni do 1. jula 2023. godine, ali ta uredba je usvojena nakon prvog napada na Krimski most u oktobru prošle godine, prenose Vedomosti.

Međutim, 17. jula je Krimski most ponovo oštećen u ukrajinskom granatiranju.

Kretanje vozila preko mosta je poslednjih dana obustavljeno na po nekoliko sati, ali trenutno je ponovo dozvoljeno.

Rusija kaže da predstavnik OEBS-a za slobodu medija prikriva zločine Kijeva

Ruska misija pri OEBS-u saopštila je danas da reagovanje OEBS-a na smrt ruskog vojnog dopisnika Rostislava Žuravljeva pokazuje da ta organizacija i njena predstavnica za slobodu medija Tereza Ribeiro, prikrivaju ukrajinske zločine

Ruska misija saopštila je da se grupa ruskih novinara našla 22. jula pod artiljerijskim udarom ukrajinskih oružanih snaga, pa je uslijed granatiranja kasetnom municijom poginuo dopisnik RIA Novosti Rostislav Žuravljov, a još tri novinara zadobila su šrapnelske rane, prenio je TASS.

Međunarodna federacija novinara Nacionala i predstavnici UNESKO-a objavili su samo svoj odgovor na pitanje slobodnih novinara UNESKO-a i Ujedinjenih nacija, a Ribeiro i rukovodstvo organizacije nastavljaju da prikrivaju zločine kijevskog režima i pokazuju pristrasnost čak i po tako važnom pitanju kao što je bezbednost novinara, saopštila je ruska misija u Telegramu.

Ribeiro je danas na društvenim mrežama rekao da je "ova nedelja ponovo pokazala koliko je opasno izvještavati sa bojnog polja".

Ona je rekla da "i profesionalni dopisnici i drugi postaju žrtve nasilja, pa novinari moraju biti zaštićeni".

Kako se ističe, ona nije imala direktan komentar na incident sa osobljem ruskih medija.

Ukrajinska obaveštajna služba privela još jednog ruskog agenta u Zaporožju

Ukrajinska Kontraobaveštajna služba (SBU) razotkrila je u Zaporožju još jednog pripadnika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), koja je 9. maja pripremala seriju terorističkih napada na komandu i specijalne jedinice Odbrambenih snaga Ukrajine u regionu, saopštila je pres služba SBU, prenosi Ukrinform.

Uoči tog dana, operativci SBU priveli su dvojicu organizatora ruskog obaveštajnog lanca tokom specijalne operacije u oblasti fronta.

U stanu pripadnika FSB-a ispod kreveta šestogodišnje ćerke pronađeno je skrovište sa oružjem i municijom.

Oduzeta je automatska puška kalašnjikov sa napunjenim okvirima, borbene granate i veći broj municije za malokalibarsko vatreno oružje.

Prema dostupnim podacima, upravo ovaj arsenal su počinioci planirali da iskoriste za terorističke napade u gradu i blizu prve linije fronta.

Kako je istragom utvrđeno, ispostavilo se da je treći član mreže FSB stanovnik Zaporožja, koji nije krio svoje prokremljovske stavove. U proljeće ove godine dospio je u žižu ruskih specijalnih službi.

On je u sopstvenoj kući opremio je skrovište u kojem su počinioci čuvali neregistrovano vatreno oružje i druga sredstva za uništavanje.
Prilikom pretresa pronađene su tri borbene granate F-1 i RGD-5; više od 800 patrona za malokalibarsko oružje; i dve dimne bombe RGD-55MCh.

Rusija usvojila povećanje starosne granice za regrutaciju sa 27 na 30 godina

Donji dom ruskog parlamenta izglasao je danas povećanje maksimalne starosne granice za regrutaciju muškaraca sa 27 na 30 godina, čime se povećava broj mladića koji u bilo kom trenutku moraju da odsluže godinu dana obaveznog vojnog roka. 

Novi zakon, koji stupa na snagu 1. januara, znači da će muškarci morati da odsluže godinu dana vojnog roka, ili ekvivalentnu obuku tokom visokog obrazovanja, između 18 i 30 godina, a ne 18 i 27 godina kao do sada, prenosi Rojters.

Zakon takođe zabranjuje muškarcima da napuste Rusiju od dana kada budu pozvani u vojnu službu.

Jak vazdušni napad na rezerve ukrajinskih trupa u Zaporoškoj oblasti

Na rezerve ukrajinskih trupa u Zaporoškoj oblasti izveden je jak vazdušni napad, izjavio je za Sputnjik šef zaporožskog pokreta „Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

„Naše Vazdušno-kosmičke snage zadale su ogroman udarac rezervama boraca Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju. Navođene bombe FAB-250M62 sa modulima za planiranje i korekciju pogodile su hangar sa tehnikom i municijom između Novoandrejevke i Nesterjanke, sedam kilometara od Orehova", napisao je Rogov na svom Telegramu.

 

Komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske Aleksandar Sirski posjetio je položaje Oružanih snaga kod Artjomovska (Bahmuta) i Krasnog Limana

Komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske Aleksandar Sirski posjetio je položaje Oružanih snaga kod Artjomovska (Bahmuta) i Krasnog Limana.

„Zbog složene i protivrečne situacije na bahmutskom (artjomovskom) i limanskom (krasnolimanskom) pravcu, morali smo da korigujemo naše planove", napisao je Sirski na svom Telegramu.

Podsjetimo, lider DNR Denis Pušilin je 19. jula saopštio da se u artjomovskom pravcu situacija stabilizovala.

Najaktivniji je krasnolimanski pravac, gdje je uništen veliki broj žive sile protivnika i osvojen niz položaja, dodao je on.

Sirski je 18. jula u intervjuu za Bi-Bi-Si izjavio da ukrajinska vojska nije u stanju da postigne brze rezultate u kontraofanzivi, rekavši da je to praktično nemoguće.

Sutra sjednica SB UN povodom izlaska Rusije iz prehrambenog sporazuma

U Njujorku će sutra biti održana sednica SB UN povodom izlaska Rusije iz prehrambenog sporazuma, izjavila je ambasador Velike Britanije u svjetskoj organizaciji Barbara Vudvord.

S tim u vezi, šef Forin ofisa Džejms Kleverli je rekao da će Britanija iznijeti stav da bi Rusija mogla da bude prijetnja civilnim brodovima u Crnom moru s ciljem da spriječi izvoz hrane iz Ukrajine.

"Ujedinjeno Kraljevstvo polazi od toga da Rusija može da proširi akcije sprečavanja izvoza hrane iz Ukrajine tako što će ciljati civilne brodove u Crnom moru. Obratićemo pažnju na to uznemirujuće ponašanje u Savjetu bezbjednosti UN", naveo je on i ponovo pozvao Moskvu da počne ponovo da primjenjuje prehrambeni sporazum.

Oko 1.900 ukrajinskih vojnika prošlo obuku u Španiji

U Španiji je obuku prošlo oko 1.900 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane ove zemlje.

V.d. ministra odbrane Margarita Robles posjetila je vojnike Oružanih snaga Ukrajine koji se nalaze na obuci u Pješadijskoj akademiji Toledo.

Ona je navela da se radi o trenutno fundamentalnoj obuci, jer su „gubici u Ukrajine veoma veliki zbog kontraofanzive".

U saopštenju se dodaje da je u utorak u Ukrajinu stigla vojna bolnica koju je poslala Španija.

Bild: Njemačka vojska je krajnje nezadovoljna načinom na koji Oružane snage Ukrajine vode borbena dejstva

Njemačka vojska je krajnje nezadovoljna načinom na koji Oružane snage Ukrajine vode borbena dejstva, navodi se u tajnom dokumentu Bundesvera u koji je "Bild" imao uvid.

U izveštaju se navodi da su neke jedinice do te mjere iscjepkane da, iako preduzimaju određene aktivnosti, one nisu u stanju da i realizuju to što se od njih očekuje.
Zbog toga ne mogu da ostvare vatrenu premoć što je neophodno bez obzira na broj vojnika koji su obučavani na Zapadu i tehnike koju dobijaju.

Pominje se i tzv. ukrajinska borbena doktrina prema kojoj se mladi borci, obučeni na Zapadu, slušaju naređenja svojih komandanata koji ne mogu da funkcionišu onako kako to propisuje NATO. Na taj način se obuka koju su prošli praktično anulira, navodi nemački list.

U dve oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost - Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj.

Garaža sa trolejbusima u Donjecku od jutros je na udaru ukrajinskih snaga. Uništeno je 12 vozila.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

Ruske snage su pod vještom komandom potpukovnika Bujlova oslobodile selo Sergejevku;

U oblasti Staromajorskog u DNR ruske snage odbile su četiri napada Oružanih snaga Ukrajine;

U hersonskom pravcu Oružane snage Rusije ubile su do 60 ukrajinskih vojnika i uništile samohodno artiljerijsko oruđe „akacija" ukrajinskih snaga;

U Zaporoškoj oblasti snage PVO oborile su ukrajinski vojni helikopter Mi-24; Ruske snage uništile su privremenu bazu stranih plaćenika u Čerkaskoj oblasti;

Ruske snage su u donjeckom pravcu uspješno odbile osam napada Oružanih snaga Ukrajine, gubici ukrajinske vojske iznosili su preko 280 boraca;

U Zaporoškoj oblasti ruske snage uništile su skladišta municije i goriva dve ukrajinske brigade;

Ruska PVO presrela je tokom proteklog dana 10 raketa „hajmars" i 22 ukrajinska drona;

Oružane snage Ukrajine izgubile su do 140 vojnika i tenk u južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;

Ruske snage odbile su četiri napada ukrajinskih trupa u krasnolimanskom pravcu, ubile do 190 vojnika i spriječile dejstva diverzantsko-izviđačke grupe;

U Žitomirskoj oblasti ruske snage uništile su skladišta municije i naoružanja dopremljenih u Ukrajinu iz zapadnih zemalja;

Ruske snage u DNR pogodile su četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane i uništile skladište municije bataljona Nacionalne garde Ukrajine.

Peskov:Važno da se kanali snabdijevanja ukrajinskim žitom ne koriste u vojne svrhe

Važno je da se kanali snabdijevanja ukrajinskim žitom ne koriste u vojne svrhe i Ruska Federacija će se protiv toga i dalje boriti, izjavio je danas pres-sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

-Za nas je veoma važno da kijevski režim ne koristi različite kanale snabdijevanja u vojne svrhe, da bi vršio terorističke napade na našoj teritoriji i tako dalje. Nastavićemo da se borimo protiv toga - rekao je Peskov, prenosi Ria novosti.

Sporazum o žitu prekinut je 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.

Primijećene protivpješadijske mine oko nuklearke „Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je osoblje nuklearne elektrane "Zaporožje" prijavilo da su oko kruga postrojenja primijetili protivpješadijske mine.

-Slične eksplozivne naprave oko postrojenja nisu u skladu sa bezbjednosnim standardima IAEA i smjernicama za nuklearnu bezbjednost i stvaraju dodatni psihološki pritisak na osoblje elektrane - navodi se u saopštenju generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija.

U saopštenju se ističe da bilo kakva detonacija mina koje se nalaze između unutrašnjeg i spoljnog kruga elektrane ne bi trebale da utiču na sisteme bezbjednosti elektrane.

IAEA je u više navrata izražavala zabrinutost zbog bezbjednosti postrojenja koje je među deset najvećih na svijetu, usljed zabrinutosti od potencijalne nuklearne katastrofe, prenosi agencija AP.

Članovi IAEA stacionirani su u postrojenju uz lokalno osoblje.

Šest reaktora u elektrani ugašeno je u proteklih nekoliko mjeseci, ali i dalje im je neophodna struja i kvalifikovano osoblje za rukovođenje sistemima za hlađenje i druge bezbjednosne mjere.

Reznikov: Napadi na Krim će biti nastavljeni

Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov izjavio je da će Ukrajina nastaviti da izvodi napade na Krim koji je Rusija pripojila i Kerčki prolaz, koji ga povezuje sa ruskim kopnom.

-Sve ove mete su legitimne mete jer će to smanjiti njihov kapacitet da se bore protiv nas (i) pomoći će da se spasu životi Ukrajinaca - rekao je Reznikov u intervjuu za CNN.

Na pitanje da li je cilj Ukrajine da trajno onesposobi most, Reznikov je odgovorio da je normalna taktika da budu uništene logističke linije neprijatelja kako bio bilo spriječeno snabdijevanje municijom, gorivom i hranom.

-Zato ćemo koristiti ovu taktiku protiv njih - rekao je Reznikov.

Rusija je pripojila Krim 2014. godine, a Ukrajina ga smatra svojom teritorijom.

Veršinjin:Nema žitnog sporazuma bez Rusije, trenutno nema ni pregovora

Sporazum o žitu, koji je suspendovan 17. jula, ne može biti obnovljen bez učešća Rusije, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

-Moje mišljenje je da je to nemoguće učiniti bez Rusije“, rekao je novinarima Verišnjin, na marginama samita UN o prehrambenim sistemima, prenosi TAS S.

On je kazao da se pregovori za obnavljanje Crnomorske inicijative za žito trenutno ne vode.

Diplomata je rekao da se Rusija, na osnovu iskustava u jednogodišnjoj implementaciji, usprotivila nastavku žitnog sporazuma, koji su uz posredovanje UN i Turske 22. jula 2022.potpisali Moskva i Kijev.

SAD šalju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti 400 miliona dolara

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena šalje do 400 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, koja uključuje različitu municiju za napredne sisteme protivvazdušne odbrane i više osmatračkih mikro dronova Hornet, saopštili su za AP američki zvaničnici pod uslovom anonimnosti.

Paket između ostalog uključuje municiju za raketne sisteme HIMARS i sofisticirane NASAMS sisteme protivvazdušne odbrane, kao i prenosive raketne sisteme „Stinger” i protivtenkovske sisteme „Džavelin”.

Oružje će biti obezbijeđeno preko predsjedničkih ovlašćenja, što će omogućiti Pentagonu da artikle iz sopstvenih zaliha brzo isporuči Ukrajini, što je često izvodljivo u roku od nekoliko dana, navodi AP.

Do sada su SAD pružile više od 41 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini, od početka ruskog napada na ovu zemlju u februaru prošle godine.

Zelenski: Ukrajina spremna da ove godine započne pregovore o pridruživanju EU

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je njegova zemlja "potpuno spremna" da započne pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

-Održao sam sastanak o Evropskoj uniji i našim integracijama. Ove godine treba da počnemo pregovore o članstvu. Ukrajina je potpuno spremna za to. Radimo ono što je neophodno sa naše strane - rekao je Zelenski sinoć u video-obraćanju, prenosi Gardijan.

Naveo je da Kijev, istovremeno, čini sve što je moguće i da Evropska unija bude u potpunosti pripremljena, "upravo ove godine".

Zelenski je naveo da je razgovarao sa vojnim rukovodstvom o tome "gdje idemo napred, a gde su ukrajinske snage u defanzivi".

-U svim oblastima, prvi zadatak je da se što više unište okupatori, njihova oprema, zalihe, skladišta i štabovi. Rusija mora da gubi svaki dan - to je pošteno - poručio je ukrajinski predsednik.

Popko:Rusija jutros dronovima napala Kijev

Rusija je rano jutros izvela novi vazdušni napad na Kijev, saopštio je načelnik vojne administracije ukrajinske prestonice Sergej Popko.

Ruski udar dronovima Šahed bio je šesti ovog mjeseca, a prema preliminarnim informacijama svi dronovi su oboreni ukrajinskim sistemima protivvazdušne odbrane, naveo je Popko na Telegramu.

On je kazao da nije bilo žrtava niti veće materijalne štete, iako se informacije još prikupljaju, prenosi Rojters.

Upozorenje za vazdušnu opasnost bilo je na snazi više od tri sata noćas širom istočne Ukrajine, saopštile su vazduhoplovne snage zemlje.

Vojska je u 05.30 časova po lokalnom vremenu objavila novu vazdušnu opasnost od ruskih napada na području istočne i jugoistočne regione Ukrajine,navodi Rojters.

Kirilenko:Nastradalo dijete u Donjeckoj oblasti

Ruske snage su napale Kostjantinovku u Donjeckoj oblasti kasetnom municijom, pri čemu je jedno dijete izgubilo život a najmanje šest osoba je ranjeno, uključujući troje druge djece, saopštio je guverner Pavlo Kirilenko.

-Oko 19 časova u ponedjeljak Rusi su otvorili vatru dok su se ljudi odmarali na plaži - napisao je Kirilenko na Telegramu.

Prema rečima guvernera, Rusija je u napadu na civile koristila višecevne raketne sisteme Smerč sa kasetnom municijom, prenosi Kijev independent.

Među ranjenima  je, navode, četvoro djece - djevojčice od 5, 11 i 12 godina i jedan dječak od 11 godina. Kirilenko je kasnije napisao da je dječak podlegao povredama.

Kako podseća kijevski portal, ruske snage su u nedjelju upotrijebile kasetnu municiju u napadu dvostrukim udarcem na centar za pomoć u Časov Jaru, gradu u Donjeckoj oblasti. Guverner je rekao da je napad izazvao požar, ali nema izvještaja o žrtvama.

Saobraćaj na Krimskom mostu uspostavljen poslije više od tri sata blokade

Krimski most je ponovo otvoren za saobraćaj u oba smjera nakon blokade saobraćaja na dijelu puta, javio je operativni telegramski kanal o situaciji na transportnom prelazu.

Poruka o privremenoj obustavi saobraćaja stigla je četvrti put u toku dana u 21.18 po moskovskom vremenu. Ovo nije prvi takav incident od 17. jula, kada je Ukrajina napala most površinskim dronovima. Vlasti Krima su ranije pojasnile da je saobraćaj na mostu blokiran iz bezbjednosnih razloga.

-Ponovo je uspostavljeno kretanje vozila na Krimskom mostu - navodi se u saopštenju, prenosi Ria novosti.

Kijevske vlasti su u noći 17. jula napale Krimski most sa dva površinska drona. Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak na osnovu člana „Teroristički akt“. U eksploziji je oštećen kolovozni dio mosta, jedna djevojčica je povrijeđena, a roditelji su joj poginuli. 

Planirano je da dvosmjerni saobraćaj na jednoj strani mosta bude pušten 15. septembra, a na drugoj - do 1. novembra.

Saobraćajni tok je preusmeren na trajektni prelaz Kerč i kopneni koridor kroz nove regione Ruske Federacije.

Bijela kuća: Ne podržavamo napade unutar Rusije

Bela kuća je saopštila da ne podržava ukrajinske napade unutar Rusije.

-Uopšteno gledano, mi ne podržavamo napade unutar Rusije - rekla je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer na brifingu za novinare, prenosi Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane je juče saopštilo da su elektronski ometene i srušene dvije ukrajinske bespilotne letjelice lansirane na objekte u Moskvi.

Iz Kremlja su poručili da će odgovoriti na napad koji su nazvali "drskim aktom terorizma".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana