Priveden Piter Marel, suprug Nikole Stardžen

Srna
Foto: Tanjug/AP

GLAZGOV- Policija Škotske saopštila je danas da je pedesetosmogodišnji muškarac uhapšen u okviru istrage o finansiranju Škotske nacionalne partije /SNP/, a Bi-Bi-Si je javio da se radi o suprugu bivšeg lidera Škotske Nikole Stardžen.

Bi-Bi-Si navodi da je jutros priveden Piter Marel, koji je prošlog mjeseca podnio ostavku na funkciji izvršnog direktora vladajuće stranke koja se zalaže za nezavisnost Škotske od Velike Britanije.

Policijska istraga pokušava da utvrdi šta se dogodilo sa više od 600.000 funti koje su prikupili škotski borci za nezavisnost 2017. godine, a za koje se pretpostavljalo da su namijenjene za potrošnju na to pitanje, ali da taj novac nedostaje na partijskim računima.

Policija Škotske saopštila je da u okviru istrage vrši pretrese na brojnim adresama.

"Muškarac je u pritvoru i ispituju ga detektivi škotske policije“, saopštila je policija.

SNP nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, a škotska vlada je saopštila da je to stvar stranke.

Marel, koji je vodio SNP više od dvije decenije, podnio je ostavku prošlog mjeseca pošto je prihvatio krivicu za dovođenje javnosti u zabludu o padu broja članova stranke.

Njegova supruga Nikola Stardžen podnijela je ostavku na mjestu lidera škotske poluautonomne vlade prošlog mjeseca, nakon osam godina na vlasti, rekavši da je vlada postala previše podijeljena da bi vodila naciju ka nezavisnosti.

Škotska je glasala protiv nezavisnosti sa 55 odsto prema 45 odsto 2014. godine. Glasanje Britanije za izlazak iz EU uslijedilo je dvije godine kasnije, kada je većina Škota željela da ostane u Uniji. Škotsko postupanje u vrijeme pandemije virusa korona donijelo je novu podršku nezavisnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana