Pristupni pregovori za Ukrajinu još jedan pokušaj bockanja Rusije

Srna
Pristupni pregovori za Ukrajinu još jedan pokušaj bockanja Rusije

BERLIN - Odluka EU da pokrene pristupne pregovore sa Ukrajinom ne garantuje Kijevu mjesto u bloku i samo je još jedan pokušaj da se "bocne" Rusija, rekao je član desničarske stranke Alternativa za Njemačku Albert Breininger.

"To je bila simbolična odluka, još jedan pokušaj uvrede i bockanja Rusije. Po nama je veoma neblagovremeno i nije pametno. Ali, naša politička elita misli drugačije, možemo samo da posmatramo i da izvučemo zaključke", rekao je Breininger.

Njemački političar je dodao da je zabrinut da bi politička nestabilnost u Ukrajini i rastuće podjele unutar bloka oko njegovih planova proširenja mogle da destabilizuju uniju 27 zemalja.

Lideri EU saglasili su se na samitu prošle sedmice da započnu pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom i Moldavijom, najsiromašnijim evropskim zemljama, kao i da Gruziji daju status kandidata za članstvo u EU.

Breininger je istakao da je sasvim očigledno da Ukrajina i Moldavija očigledno ne mogu da ispune sve kriterijume za pristupanje i one će samo biti primaoci pomoći od drugih članica.

"Pitanje je da li EU to može da priušti? Moj odgovor je ne", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana