Princeza Dajana nije znala za ustavni položaj Sjeverne Irske

Tanjug
Princeza Dajana nije znala za ustavni položaj Sjeverne Irske

LONDON - U objavljenim bilješkama bivšeg ambasadora Republike Irske u Velikoj Britaniji Džozefa Smola, Dajana, princeza od Velsa, pokazala je "očigledno neznanje ili zanemarivanje" ustavnog položaja Sjeverne Irske, očigledno vjerujući da je Sjeverna Irska dio Republike Irske.

Pokojna britanska princeza, u to vrijeme još udata za princa Čarlsa, u razgovoru sa irskim ambasadorom Džozefom Smolom, Sjevernu Irsku je pominjala kao dio Irske, navodi se u izvještaju koji je ambasador podnio 1993. godine tadašnjoj predsjednici Irske Meri Robinson, prenosi Gardijan.

Robinsonova se tada spremala za istorijsku posjetu Londonu, prvu posjetu jednog predsjednika Republike Irske i tada je bilo planirano da se sastane i sa kraljicom Elizabetom II.

U izvještaju ambasadora Smola, koju je nedavno objavio nacionalni arhiv Irske, navodi se da je pri svakom susretu sa princom Čarlsom tadašnji prestolonasljednik izjavljivao da bi volio da posjeti Irsku.

"On je, naravno, redovno posjećivao Sjevernu Irsku. Dajana je takođe bila tamo, a meni je rekla sa očiglednim neznanjem ili nepoznavanjem ustavnih detalja da je juče bila mojoj zemlji (Republika Irska)", navodi se u izvještaju ambasadora Smola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana