Princ Hari: Moj "krstaški rat" protiv britanskih tabloida doprinio razdoru u porodici

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

LONDON- Britanski princ Hari rekao je da je njegov "krstaški rat" protiv britanskih tabloida doprinio razdoru u kraljevskoj porodici, navodi se u dokumentarcu koji je danas emitovan.

U svojim najopsežnijim komentarima od kada je osvojio veliku pobjedu prošle godine na sudu kada je sudija utvrdio da je hakovanje telefona "rasprostranjeno i uobičajeno" u britanskim novinama Mirror Group, princ Hari je rekao televiziji ITV da bi volio da mu se porodica pridružila u parnici protiv tabloida u vezi sa narušavanjem privatnosti, prenio je AP.

"Misija se nastavlja, ali je izazvala, kako kažete, dio raskola", rekao je Hari u dokumentarcu "Tabloidi na suđenju". 

Hari (39), mlađi sin britanskog kralja Čarlsa III, raskinuo je sa porodičnim stavom "nikad se ne žali, nikad ne objašnjava" izvodeći novinare pred sud. 

Hari je naveo u pravnim podnescima da se njegov otac kralj Čarls protivio njegovoj parnici protiv tabloida.

Takođe je otkrio da je njegov stariji brat Vilijam, princ od Velsa i prestolonasljednik, tajno riješio tužbu protiv News Group Newspapers Ruperta Mardoka za, kako je naveo, "ogromnu" sumu.

Tužbe, međutim, nisu jedini izvor trvenja u kraljevskoj porodici, navodi američka agencija, podsjećajući da se Hari distancirao od svoje porodice kada su on i njegova supruga Megan odlučili da napuste kraljevski život i odu u SAD 2020. godine.

Hari i Megan su kasnije sugerisali da je u kraljevskoj porodici postojala "rasna pristrasnost" povodom Meganinog porijekla.

Hari je u svojim memoarima pod nazivom "Rezerva" ("Spare") govorio o podjelama u kraljevskoj porodici.

Vojvoda od Saseksa je rekao da mu je bilo teško da odgovara na pitanja o zategnutim vezama sa svojom porodicom jer je, kako je naveo, sve što kaže o porodici rezultiralo "bujicom" zlonamjernih napada u štampi.

Harijeva tužba protiv News Group-a je u toku, kao i protiv izdavača Dejli mejla koji osporava njegove tvrdnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana