Princ Hari tvrdi da u Britaniji prema njemu postupaju nepravedno

Tanjug
Foto: People.com

LONDON - Princ Hari je podvrgnut "nezakonitom i nepravednom tretmanu" britanske vlade, zbog odluke da mu oduzme policijsku zaštitu kada boravi u Britaniji, rekao je danas njegov advokat pred Visokim sudom u Londonu.

Hari je, zajedno sa drugim članovima kraljevske porodice, imao punu bezbjednosnu zaštitu od strane države, prije nego što je odlučio da se povuče sa svojih dinastičkih dužnosti i preseli se u Kaliforniju sa suprugom Megan 2020.godine, prenosi Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo je u februaru te godine da Hariju uskrati lično policijsko obezbjeđenje dok boravi u Britaniji, čak i ako bi sam pokrivao troškove.

Mlađi sin kralja Čarlsa je prošle godine dobio dozvolu suda da se pravnim putem bori protiv oduzimanja policijske zaštite, koje se dodjeljuje članovima kraljevske porodice.

Njegov advokat Šahid Fatima, saopštila je da je Hari podvrgnut nezakonitom i nepravednom tretmanu.

"U ovom slučaju se radi o pravu na bezbjednost  osobe", rekla je ona.

Ona je saopštila da Izvršni komitet za zaštitu kraljevske porodice i javnih ličnosti, poznat kao RAVEC, nije slijedio svoju politiku niti se prema Hariju ponašao kao prema drugim štićenim ličnostima. Takođe nije uspio da obrazloži zašto je donio svoju odluku.

Harijev "dosljedan stav je bio i ostaje da mu treba dati državno obezbeđenje u svjetlu pretnji/rizika sa kojima se suočava", navela je ona u podnesku.

Vladin advokat Džejms Idi rekao je da se Hari tretira po sistemu "naručivanja" i da će "povremeno" biti pridruživan grupi pojedinaca koja imaju pravo na zaštitu.

"RAVEC uzima u obzir Harijevu poziciju kada dođe u Britaniju. To ne znači da on treba da se posmatra na isti način kao kada je stalno boravio u Velikoj Britaniji", naveo je Idi u pisanom podnesku.

Sud je dozvolio da samo uvodne riječi u predmetu mogu da se održe javno, pri čemu je ogromna većina ročišta održana u zatvorenom prostoru kako bi se spriječilo ugrožavanje bezbednosnih mjera.

U maju je Viši sud presudio protiv Harija, nakon što je princ osporio odluku vlade da mu dozvoli da plati sopstvenu policijsku zaštitu.

Vladini i policijski pravnici su uspješno tvrdili da bi bilo pogrešno dozvoliti petom po redu u nasleđu za britanski presto da plati, jer bi to značilo da bogati pojedinci mogu da "kupe" specijalno obučene policajce kao privatne telohranitelje.

Princ Hari je često govorio o strahovima za bezbjednost svoje porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana