Prigožin: Moskva obećala Vagneru oružje za nastavak akcija u Bahmutu

GS/Agencije
Prigožin: Moskva obećala Vagneru oružje za nastavak akcija u Bahmutu

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 437. dan. Moskva za napad na pisca Zahara Prilepina krivi Ukrajinu i Zapad, dok je Ukrajinska bezbjednosna služba saopštila da ne može niti da potvrdi niti da negira umiješanost u napad na Prilepina. Ukrajina je protekle noći lansirala više od 10 dronova na Krim, uključujući tri na luku Sevastopolj, izjavio je jutros gubernator Sevastopolja, Mihail Razvožajev.

Konašenkov: Rusija sinoć uništila 22 ukrajinska drona iznad Crnog mora

Ruska vojska uništila je 22 ukrajinska drona prošle noći iznad Crnog mora, rekao je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Igor Konašenkov.

-Ruske protivvazdušne jedinice otkrile su 22 bespliotne ukrajinske letjelice iznad Crnog mora prošle noći. Svi dronovi su uništeni raketnim sistemima - rekao je Konašenkov, prenio je TASS.

On je dodao da su ruski PVO sistemi uništili više od 4.000 ukrajinskih dronova od početka rata u Ukrajini.

-Ukupno 418 aviona, 230 helikoptera i 4.027 bespilotnih letelica uništeno je. Takođe, uništen je i 421 raketni sistem, 9.024 tenka i ostalo borbeno oružje -, poručio je Konašenkov.

Čavušoglu: SAD su tražile od nas da pošaljemo Ukrajini S-400, odbili smo

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države tražile od Ankare da pošalje svoje protivvazdušne sisteme S-400 Ukrajini, ali da je Turska to odbila.

-Rekli smo ne - rekao je Čavušoglu za "Haberturk", navodeći da su SAD dale različite prijedloge u vezi sa S-400, a usput je rekao da se ti prijedlozi tiču turskog suvereniteta.

Prigožin: Moskva obećala Vagneru oružje za nastavak akcija u Bahmutu

Osnivač ruskih paravojnih snaga Vagner Jevgenij Prigožin saopštio je da je njegovim borcima obećano da će dobiti municiju i oružje za nastavak daljih akcija u Ukrajini, ne precizirajući da li to znači da odustaje od najavljenog povlačenja iz Bahmuta 10. maja.

Prigožin je saopštio da je dobio naređenje u kojem je borcima Vagnera obećano da će dobiti municiju i oružje za nastavak daljih akcija, a Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruskih snaga u okviru specijalne operacije, donosiće sve odluke o borbenim dejstvima, saradnji sa Ministarstvom odbrane Ruske Federacije, objavljeno je na Telegram kanalu Prigožinove pres službe.

-Večeras smo dobili borbeno naređenje... Obećavaju da će nam dati onoliko municije i oružja koliko nam je potrebno da nastavimo dalje akcije... Surovikin je određen za onog koji će donositi sve odluke koje se tiču borbenih dejstava Vagnera, u saradnji sa Ministarstvom odbrane - navodi se u saopštenju, a prenosi RIA Novosti.

Prema riječima Prigožina, u naredbi se navodi da Vagner može da djeluje u Bahmutu onako kako smatra za potrebno, prenose Izvestija.

Prigožin je ranije rekao da će 10. maja povući Vagnerove snage iz Bahmuta zbog nedostatka municije.

Rusija: U granatiranju Belgorodske oblasti oštećeni gasovod i dalekovod

U ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti u Rusiji, na granici sa Ukrajinom, tokom noći su oštećeni gasovod i dalekovod, kao i kuća u selu Spodarjušino, rekao je danas načelnik regiona Vjačeslav Gladkov.

-Najvažnije je da nije bilo žrtava - napisao je Gladkov na Telegramu.

Belgorodska oblast je jedna od nekoliko oblasti na jugozapadu Rusije gdje su nakon početka rata sa Ukrajinom na meti bila skladišta goriva i municije, prenosi Rojters.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije i na ukrajinsku teritoriju pod ruskom kontrolom, ali je nedavno saopštila da uništava infrastrukturu kao pripremu za planirani kopneni napad, dodaje agencija.

Ruski pisac se dobro osjeća poslije operacije

Ruski pisac Zahar Prilepin na kojeg je pokušan atentat, uspješno je izveden iz medikamentoznog sna i osjeća se dobro, saopštila je pres-sekretar pisca Jelizaveta Kondakova.

-Krepkog je duha, koliko je moguće u datoj situaciji. Osjeća se dobro - dodala je ona, prenosi Tass.

IAEA zabrinuta za bezbjednost nuklearke Zaporožje

Šef Međunarodne agencije za atomsku eneriju (IAEA) Rafael Grosi upozorio je da je situacija oko nuklearne centrale Zaporožje, koja je pod kontrolom Rusije, postala “potencijalno opasna” pošto su zvaničnici počeli da evakuišu ljude iz obližnjih oblasti.

Grosi, direktor agencije koja radi pod okriljem UN, pozvao je na usvajanje mjera za bezbjedan rad najveće nuklearne elektrane u Evropi, dok traje evakuacija iz obližnjeg grada Enerhodara.

-Opšta situacija u oblasti u blizini nuklearne elektrane Zaporožje postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna - rekao je Grosi na sajtu agencije.

On je dodao da je “izuzetno zabrinut zbog stvarnih rizika za nuklearnu bezbjednost i bezbjednost sa kojima se elektrana suočava”.

-Moramo da djelujemo sada da bismo spriječili prijetnju od ozbiljne nuklearne nesreće i povezanih posljedica po stanovništvo i životnu sredinu - naglasio je direktor IAEA.

Grosi je rekao da su, dok operativno osoblje fabrike ostaje na lokaciji, uslovi za osoblje i njihove porodice “sve napetiji”.

Guverner ukrajinskog regiona Zaporožje, kojeg je postavila Rusija, rekao je u petak da je naredio evakuaciju sela u blizini linije fronta pošto se granatiranje pojačalo u toj oblasti posljednjih dana.

SBU ne može da potvrdi niti da negira umiješanost u eksploziju vozila Prilepina

Ukrajinska bezbjednosna služba (SBU) saopštila je da ne može ni da potvrdi ni da negira umiješanost u eksploziju automobila u kojoj je povrijeđen ruski pisac Zahar Prilepin ili druge napade.

-Zvanično, ne možemo ni da potvrdimo ni da demantujemo umiješanost SBU u ovu ili druge eksplozije koje se dešavaju kod okupatora ili njihovih poslušnika - rečeno je iz SBU državnoj ukrajinskoj novinskoj agenciji Ukrinform, prenosi Rojters.

Automobil koji je vozio Zahar Prilepin dignut je u vazduh u subotu ujutro na autoputu u Nižnjem Novgorodu, prilikom čega je Prilepin zadobio prelome i potres mozga, a njegov vozač je poginuo, prenijele su RIA Novosti.

Aleksandar Permjakov, koji je uhapšen nakon bombaškog napada na automobil ruskog pisca, priznao je da je djelovao po naređenju ukrajinskih tajnih službi, saopštila je pres služba ruskog Istražnog komiteta.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije optužilo je Vašington i Kijev da su odgovorni za, kako je navedeno, "teroristički napad" na pisca Zahara Prilepina.

Razvožajev: Ukrajina lansirala više od 10 dronova na Krim

Ukrajina je protekle noći lansirala više od 10 dronova na Krim, uključujući tri na luku Sevastopolj, izjavio je jutros gubernator Sevastopolja, Mihail Razvožajev.

Razvožajev je napisao na Telegramu da su ruski sistemi PVO odbili sve napade na Sevastopolj i da u tom gradu nije pričinjena šteta.

Prethodno su ruske agencije za sprovođenje zakona saopštile na Telegramu da nije bilo žrtava u seriji napada dronovima na Krim.

Ukrajinski zvaničnici napisali su na Telegramu da su se eksplozije dogodile u Sevastopolju i gradu Saki, gdje Rusija ima vazduhoplovnu bazu, kao i u nekoliko drugih mjesta na Krimu, prenosi Rojters.

Udari na ciljeve koje drži Rusija su se intenzivirali u protekle dvije sedmice, posebno na Krimu.

Ukrajina nije potvrdila da je učestvovala u tim napadima, ali je saopštila da je uništavanje infrastrukture priprema za planirani kopneni napad, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana