Preokret u Francuskoj?

Agencije
Foto: Agencije

Makron je zamolio stranke koje su privržene "republikanskim institucijama, vladavini prava, parlamentarnim normama, evropskoj orijentaciji i odbrani francuske nezavisnosti" da postignu kompromis.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas da će sačekati da političke stranke u zemlji formiraju "republikansku" većinu u nacionalnoj skupštini, pa će tek onda donijeti odluku o novom premijeru, s obzirom da nijedna stranka nije osvojila većinu na prošlonedjeljnim parlamentarnim izborima.

Makronov komentar sadržan je u pismu koje je objavilo nekoliko francuskih medija dok lideri raznih stranaka pokušavaju da projektuju sebe kao jedino rješenje za trenutna politička previranja nakon izbora koji nikome nisu dali odgovarajuću prednost.

- Niko nije pobijedio, zaključio je Makron u pismu. 

- Nijedna politička snaga nije samostalno osvojila dovoljnu većinu glasova, pa su svi blokovi i koalicije koje su proizveli ovi izbori - u manjini.

Makron je zamolio stranke koje su privržene "republikanskim institucijama, vladavini prava, parlamentarnim normama, evropskoj orijentaciji i odbrani francuske nezavisnosti" da postignu kompromis.

- U svjetlu ovih principa ja ću odlučiti o imenovanju premijera. Sve dotle, trenutna vlada će nastaviti da postupa u skladu sa svojim odgovornostima i rukovodiće rješavanjem tekućih pitanja, napisao je Makron, koji je izazvao šok u zemlji raspisavši vanredne izbore zbog trijumfa desničarskog Nacionalnog okupljanja i poraza svoje koalicije na izborima za Evropski parlament.

U prvom krugu parlamentarnih izbora, na prvom mjestu po broju glasova bilo je Nacionalno okupljanje.

U drugom krugu izbora, taktičkim povlačenjem kandidata, predsjednikova centristička alijansa i ljevičarska koalicija Novi narodni front spriječili su pobjedu Nacionalnog okupljanja, pa je na prvo mjesto izbio Novi narodni front, centristi su završili na drugom a Nacionalno okupljanje na trećem mjestu. Na četvrtom mjestu su konzervativni De Golovi Republikanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana