Prenatrpani zatvori u Italiji, ove godine 50 zatvorenika izvršilo samoubistvo

Tanjug
Prenatrpani zatvori u Italiji, ove godine 50 zatvorenika izvršilo samoubistvo

RIM ) - U Italiji je ove godine 50 zatvorenika izvršilo samoubistvo, što je 16 više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je danas italijanski povjerenik za izvršenje zatvorskih sankcija navodeći da su italijanski zatvori prenatrpani.

„Ovo je velika brojka u poređenju sa julom 2023. i 2022. godine, kada su zabilježene 34 slučaja samoubistva. Evidentiran je porast od 16 samoubistava ove godine. Samoubistvo je izvršilo 48 muškaraca i dve žene, 27 su Italijani, a 23 stranci iz 14 različitih zemalja. Njih 19 (38 odsto) su čekali suđenje. Prosječna starost 50 osoba koje su izvršile samoubistvo je oko 39 godina“, navodi se između ostalog u izvještaju ombudsmana, prenosi ANSA. 

U izvještaju se navodi da je ove godine najmanje pet zatvorskih čuvara izvršilo samoubistvo. 

Vlada premijerke Đorđe Meloni u sredu je usvojila uredbu sa nizom mjera koje imaju za cilj ublažavanje prenatrpanosti u zatvorima. 

U uredbi se navodi da će biti uspostavljena lista zatvorskih ustanova otvorenog tipa koje će moći da prime određene vrste zatvorenika, poput onih sa kratkim kaznama, zavisnika od droga i osuđenih za određena nenasilna krivična dela. 

Takođe su uvedene pojednostavljene procedure za odobravanje uslovnog otpusta, nove smjernice za regrutaciju, obuku čuvara i upravnika zatvora, a planira se i povećanje broja telefonskih poziva koje zatvorenici smiju da obave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana