Preminuo Bil Ričardson - jedan od tvoraca “Dejtona”

GS
Preminuo Bil Ričardson - jedan od tvoraca “Dejtona”

VAŠINGTON - Kongresmen Bil Ričardson, jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma, ali i čovjek koji je godinama bio glavni diplomatski vatrogasac Bijele kuće, preminuo je u 75. godini. Bio je američki ambasador pri UN, ministar energetike, a 2007. godine okušao se u trci za šefa Bijele kuće.

Bil Ričardson je bio u Beogradu, razgovarao sa Miloševićem i taj papir (stranica i po osnovnih principa koji su vodili ka Dejtonskom sporazumu) se ugojio na više stranica, pa je onda došao Holbruk i taj papir je postao knjiga, rekao je svojevremeno u RTS-ovoj emisiji “Svjedok” nekadašnji predsednik SR Jugoslavije, Milan Milutinović.

Nekadašnji američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, kongresmen, dežurni vatrogasac u administraciji Bila Klintona i neusjpešni predsjednički kandidat, Bil Ričardson bio je jedan od ključnih diplomata koji su pripremali dokumente za konferenciju u Dejtonu.

Osim u BiH, gdje se sastajao sa najvišim predstavnicima obje strane u sukobu, Ričardson je bio američki izaslanik u nekoliko velikih kriza, uključujući Sjevernu Koreju, Kubu, Irak, Nigeriju i Mjanmar.

Ričardson i Milošević su se sastali u Beogradu 17. marta 1995. godine i taj susret smatra se početkom direktnih kontakata tadašnjeg predsjednika Srbije i Klintonove administracije.

Prema dokumentima sa tog sastanka, Ričardson je srpskom predsjedniku rekao da je američka politika prema njemu počela da se mijenja, te da ga SAD vide kao ključnog igrača za postizanje mira u regionu. Ričardson je Miloševiću rekao i da Bil Klinton “mora da se izvuče” iz sukoba na prostorima bivše Jugoslavije prije predsjedničkih izbora 1996. godine, te da od njega mora da dobije konkretne prijedloge prije povratka u Vašington.

Hroničari tvrde da je taj sastanak bio prvi korak ka miru koji je u novembru definisan u američkoj bazi Rajt-Peterson u Dejtonu, objavio je RTS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana