Premijer Grčke Micotakis smijenio ministra policija, glavne fotelje nepromijenjene

Tanjug
Premijer Grčke Micotakis smijenio ministra policija, glavne fotelje nepromijenjene

ATINA- Grčki premijer Kirijakos Micotakis smijenio je ministra civilne zaštite, koji nadgleda policiju, Janisa Oikonomua, i na njegovo mjesto postavio Mihalisa Hrisohoidisa, trenutnog ministra zdravlja.

Pred najavljene reforme Vlade ove godine, Micotakis je ostavio ključne ministre na istim pozicijama kako bi signalizirao kontinuitet politike na polju ekonomije, odbrane i spoljnih poslova, piše Rojters.

Hrisohoidis je nekoliko puta obavljao dužnost minstra civilne zaštite puta u protekle dvije decenije i nadgledao je to ministarstvo kada je Grčka demontirala 17. novembar, jednu od najsmrtonosnijih gerilskih grupa u toj zemlji 2002. godine. 

Njegovo imenovanje dolazi nakon niza nasilnih incidenata, uključujući i smrt policajca koji je povrijeđen bakljom u sukobima koji su izbili prethodnog mjeseca tokom odbojkaškog meča.

Ranije ove nedjelje, grčki premijer rekao je da će 2024. godina biti uvod u novu eru za njegovu zemlju, kada će biti potreban "nagli talas promjena", kao i da vjeruje da će predstojeći evropski izbori potvrditi političku stabilnost.

Reforme u Grčkoj uključuju legalizaciju istopolnih brakova i prijedlog zakona za otvaranje puta poslovanju privatnih univerziteta u toj zemlji, a za oba pitanja se očekuje protivljenje opozicije, dodaje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana