Premijer Belgije: Kina je nekad veoma neprijateljski nastrojena zemlja

Tanjug
Premijer Belgije: Kina je nekad veoma neprijateljski nastrojena zemlja

BRISEL - Belgijski premijer Aleksandar de Kro danas je nazvao Kinu "ponekad veoma neprijateljski nastrojenom zemljom", nakon što su se pojavili izvještaji da je Peking navodno vrbovao člana ultradesničarske stranke Vlams Belang i bivšeg senatora Franka Krejelmana za svoju obavještajnu agenturu.

"Ne treba da potcjenjujemo koliko se stranim silama ne sviđa naša demokratija, naše jedinstvo. Za razliku od Rusije, Kina ne napada naš kontinent, ali ostaje zemlja koja je ponekad veoma neprijateljska. Ne treba to odbacivati kao da nije ništa", rekao je de Kro belgijskim medijima.

On je naveo da "Kinezi pokušavaju da kupovinom uticaja destabilizuju našu demokratiju", reagujući na prošlonjedeljne izvještaje više evropskih medija u kojima se tvrdi da je Frank Krejelman, iz stranke Vlams Belang, sarađivao sa kineskim špijunima najmanje tri godine, prenosi Rojters.

Krejelman je isključen iz ove stranke u petak nakon istrage koju su obavili Fajnenšel tajms, Špigel i Mond, a u kojoj se detaljno opisuje kako je kineska obavještajna služba navodno koristila Krejelmana tokom tri godine da utiče na rasprave u Evropi o pitanjima koja se tiču Kine.

De Kro je kazao i da Stiven Krejelman, brat Frenka Krejelmana i takođe član Vlams Belanga, treba da bude smjenjen sa mjesta predsjednika parlamentarnog odbora za nabavke u sektoru odbrane.

"Moj moto je: bolje spriječiti nego liječiti .On predsjedava jednim od najosjetljivijih komiteta u parlamentu", naglasio je belgijski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana