Predsjednik Poljske: Nema pomirenja sa Ukrajinom dok ne budu pronađeni svi ubijeni Poljaci

Tanjug
Foto: Ilustracija

VARŠAVA - Poljska i Ukrajina nikada se neće u potpunosti pomiriti dok ne budu pronađeni i sahranjeni svi Poljaci koje su ubili ukrajinski nacionalisti tokom Drugog svjetskog rata, izjavio je predsjednik poljske Vlade Mateuš Moravjecki na obilježavanju 80 godina od masakra u Voliniji.

"Taj zločin je bio tako jedinstven da se mora nazvati pravim imenom, a to je genocid", rekao je Moravjecki tokom komemoracije u Varšavi.

On je istakao da neće biti konačnog poljsko-ukrajinskog pomirenja dok ne budu pronađeni svi posmrtni ostaci i dok im ne bude odata počast.

Prema podacima Poljske, više od 100.000 Poljaka ubijeno je u masakrima koje su počinili ukrajinski nacionalisti od 1943. do 1945. godine. Hiljade Ukrajinaca, takođe, ubijeno je u odmazdama.

Oblast u kojoj su se dogodili pokolji nad Poljacima naseljavali su i Poljaci i Ukrajinci.

Poljski parlament je 2013. godine priznao masakr koji su počinili ukrajinski nacionalisti iz Ukrajinske ustaničke armije (UPA) kao "etničko čišćenje sa oznakama genocida".

Ukrajina ne prihvata tu ocjenu i često govori o tim događajima kao o poljsko-ukrajinskom sukobu koji je pogodio obje nacije.

Poljska traži od Ukrajine da dozvoli njenim stručnjacima da dođu na lokacije gdje su, prema podacima Varšave, pokopani ostaci žrtava kako bi ih mogli ekshumirati i dostojno sahraniti.

Kijev je 2017. godine zabranio poljskim vlastima da tragaju za žrtvama na ukrajinskoj teritoriji. Međutim, prošle godine Ukrajina je dozvolila Poljskoj da traga za žrtvama u jednom selu.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski i predsjednik Poljske Andžej Duda zajedno su u nedjelju, 9. jula, prisustvovali crkvenoj službi u gradu Lucku na zapadu Ukrajine u znak sjećanja na žrtve.

Današnjoj komemoraciji u Varšavi prisustvovao je i predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana