Predsjednik Gvajane: Potomci evropskih trgovaca robljem treba da plate reparacije

Tanjug
Predsjednik Gvajane: Potomci evropskih trgovaca robljem treba da plate reparacije

DžORDžTAUN- Predsjednik Gvajane Irfan Ali izjavio je da potomci evropskih trgovaca robljem treba da ponude da plate reparacije današnjim generacijama zbog transatlantske trgovine robljem.

Lider južnoameričke zemlje predložio je i da se umešani u trgovinu robljem posthumno optuže za zločine protiv čovečnosti, preneo je AP. On je govorio uoči današnjeg planiranog zvaničnog izvinjenja u Gvajani potomaka škotskog vlasnika plantaže šećera i kafe iz 19. veka Džona Gledstona, navodeći da bi izvinjenje trebalo da uključuje i pitanja kompenzacije.

Porodica Gledston je priznala da je imala koristi od afričkog porobljavanja. G

ledston je otac britanskog premijera iz 19. veka Vilijama Evarta Gledstona i dobio je više od 100.000 funti odštete za stotine robova. Šest članova porodice trebalo bi danas da se zvanično izvine za ulogu koju je Džon Gledston igrao u tadašnjoj Britanskoj Gvajani. V

lasnik plantaže Gledston posedovao je više od 2.500 robova u Gvajani i Jamajci i naredio ubijanje na stotine robova kada su se oni pobunili 1823. godine, nakon čega je ugušena dvodnevna pobuna. Nekoliko nacija se izvinilo za svoju ulogu u ropstvu, uključujući Holandiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana