Predsjednik Bolivije: Pokušaj puča se desio zbog litijuma

G.S.
Foto: WP.com

LA PAZ - Nedavni pokušaj puča u Boliviji se desio zbog litijuma, rekao je bolivijski predsjednik Luis Arse u intervjuu za RT.

S obzirom da se u Boliviji trenutno pregovara o dugoročnom ugovoru za dodijelu litijumskog projekta, tamošnje vlasti nisu odbacile verziju da u državnom udaru postoje unutrašnji i spoljni interesi, istakao je Arse.

Prema njegovim riječima, svaki državni udar ima veze sa nečijim interesom, a u slučaju Latinske Amerike je to više puta potvrđeno.

“Ovde je svaki državni prevrat imao neke unutrašnje, ali i spoljne interese. Ovo smo već iskusili”, naveo je bolivijski predsjednik.

Pokušaj državnog udara u Boliviji – državi od 10 miliona stanovnika koja se nalazi u srcu Južne Amerike – osujećen je nakan što su pristalice aktuelnog predsjednika Luisa Arsea izašle na ulice, a pripadnici vojske se povukli sa glavnog trga u prijestonici La Pazu.

Bolivija je sklopila dogovor sa Rusijom, koja bi trebalo da uloži određena sredstva za iskopavanje litijuma, kao i sa Kinom, koja namjerava da uloži u izgradnju postrojenja za eksploataciju litijuma, prenosi Sputnjik

SAD i Vašington ne mogu da oproste Boliviji što je izabrala partnerstvo sa partnerima sa Istoka, a ne sa Amerikom.

Arse se tokom nedavnog boravka u Rusiji sastao sa direktorom ruske državne kompanije “Rosatom” Aleksejom Lihačevom, sa kojim je razgovarao o saradnji bolivijskih vlasti i te kompanije u istraživanju i eksploataciji litijuma.

Takođe, Bolivija je izrazila želju da se pridruži BRIKS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana