Predsjednica Perua najavila smjenu premijera

Tanjug
Predsjednica Perua najavila smjenu premijera

LIMA - Predsjednica Perua Dina Boluarte, koja je saopštila da predvodi prelaznu vladu, najavila je da će smijeniti premijera Pedra Angula u okviru rekonstrukcije njenog kabineta.

Ona u jučerašnjem saopštenju nije nagovijestila moguću zamjenu za Angula, koji je na mjestu premijera samo nedjelju dana, prenosi Rojters.

Boluarte je bila potpredsjednica sve do ovog mjeseca kada je njen prethodnik, bivši predsjednik Pedro Kastiljo, koji je pokušao da nezakonito raspusti Kongres, smijenjen sa funkcije i potom pritvoren.

Ona je u subotu izjavila da vodi tranzicionu vladu i tražila od Kongresa da usvoji prijedlog o prijevremenim izborima u državi.

Na televizijskoj konferenciji iz predsjedničke palate, Boluarte je istovremeno odbila da podnese ostavku, tvrdeći “da to ne rješava problem”.

Otkako je nova predsjednica preuzela funkciju, zemlju potresaju političke turbulencije i masovni protesti Kastiljovih pristalica, u kojima je, kako su saopštile vlasti, poginulo više od 20 ljudi.

Prema saopštenju Boluarte promjene u vladi će se desiti danas i sutra, a dolaze nakon što su u petak ministarka obrazovanja Patrisija Korea i ministar kulture Hair Peres objavili svoje ostavke na Tviteru, navodeći kao razlog smrt demonstranata tokom nemira.

Nova vlada je prije tri dana uvela vanredno stanje i ograničila slobodu okupljanja građana, ali demonstracije se i dalje ne smiruju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana