Predložen kompromisni kandidat za premijera Francuske

Tanjug
Predložen kompromisni kandidat za premijera Francuske

PARIZ - Dok francuska ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) pokušava da se dogovori o kandidatu za premijera nakon što je osvojio najveći broj poslaničkih mjesta na vanrednim izborima održanim 7. jula, krajnje ljevičarska partija Nepokorena Francuska (LFI) predložila je veteranku, političarku Iget Belo kao kompromisnog kandidata za premijerku.

Bivša članica Komunističke partije iz francuskog prekomorskog regiona Reiniona je ugledna političarka čiju kandidaturu podržava većina partija u koaliciji NFP, ali izgleda da socijalisti ne žele da je podrže, objašnjava Damijen Lekomt sa Pariskog univerziteta Sorbona, prenio je Frans 24.    

Poslije skoro nedjelju dana žučnih pregovora, Žan-Lik Melanšon iz LFI  ipak je pozdravio najnovije "rješenje" za politički ćorsokak koji je zahvatio koaliciju.    

Obraćajući se pristalicama, Melenšon je juče rekao da je Belo, posvećena "antirasistička feministkinja rješenje za politički ćorsokak".

Lider Komunističke partije Francuske Fabijen Rusel rekao je za lokalnu televiziju da 73-godišnja političarka sa francuskog ostrva Reiniona posjeduje "prave stvari" za funkciju premijerke.

Ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je na izborima održanim 7. jula 182 mjesta u nacionalnoj skupštini.

Politički savez aktuelnog francuskog predsjednika, centristički blok Zajedno osvojio je 168 poslaničkih mjesta, a na trećem mjestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojena 143 mjesta.

Liberalno konzervativna stranka Republikanci osvojila je 45 poslaničkih mjesta, desničarska koalicija 15, ljevičarski blok 13, a Regionalisti četiri poslanička mjesta.

Ni jedna stranka nije osvojila dovoljan broj glasova da bi mogla samostalno da formira parlamentarnu većinu, pošto je za apsolutnu većinu u nacionalonoj skupštini potrebno osvojiti 289 poslaničkih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana