Pred sudom u Rusiji prvi slučaj protiv ukrajinskog vojnika

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini – 363. dan. Borbe se vode u regionu Bahmuta. Uoči godišnjice, ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da će Moskva "korak po korak" rješavati zadatke koje su pred njom u ratu, dok je američki predsjednik Džozef Bajden saopštio da će Rusija odgovarati za počinjene zločine. Putin je saopštio i da Moskva suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju START. Ujedinjene nacije upozorile su da Rusija i SAD hitno moraju da nastave dijalog o nuklearnom naoružanju. Vodeći kineski diplomata Vang Ji poručio je da su odnosi Kine i Rusije "čvrsti kao kamen".

Kijev traži produženje Crnomorske inicijative za još godinu dana

Kijev će ove nedjelje zatražiti od Turske i Ujedinjenih nacija da započnu pregovore o produženju sporazuma o izvozu ukrjainskog žita preko crnomorskih luka, tražeći produženje od najmanje godinu dana koje bi uključivalo luke u Niklajevu.

Crnomorska inicijativa za žito uz posredovanje UN i Turske prošlog jula omogućila je izvoz žita iz tri ukrajinske luke. Sporazum je produžen u novembru i ističe 18. marta osim ako se ne dogovori novo produženje.

Jurij Vaskov, zamjenik ukrajinskog ministra za obnovu rekao je za Rojter da još nije određen tačan datum razgovora, koji su prethodno vođeni u Turskoj.

"Zahtijevaćemo da se sporazum produži ne za najmanje godinu dana, jer ukrajinsko i globalno poljoprivredno tržište treba da bude u stanju da planira obim (izvoza) na duži rok", rekao je Vaskov.

On je rekao da će Ukrajina insistirati na povećanju broja inspekcijskih timova „kako bi se eliminisalo nagomilavanje plovila koja čekaju pregled".

Vaskov je rekao da se od novembra situacija sa inspekcijama nije promenila i da postoje samo tri inspekcijske ekipe sa ruske strane.

"Nema pozitivnog zamaha. Istovremeno, UN, Turska i Ukrajina spremne su da izvrše 40 inspekcija dnevno ako je potrebno. A takva potreba postoji - oko 140 brodova čeka na inspekciju", rekao je Vaskov.

Uprkos smanjenju žetve žitarica 2022. na oko 54 miliona tona sa rekordnih 86 miliona u 2021. godini, najmanje 30 miliona tona žitarica je i dalje u silosima i moglo bi da se izveze, navodi ministarstvo poljoprivrede.

Vaskov je rekao da su luke u Nikolajevu, koje su činile 35 odsto ukrajinskog izvoza hrane prije rata, spremne da se pridruže Inicijativi i da će im biti potrebno najviše dvije nedjelje da počnu da rade. 

Lokalni zvaničnici: Raketni napad na Harkov, dvije osobe poginule

Dvije osobe ranjene su u ruskom raketnom udaru na industrijske objekte u Harkovu, drugom gradu po velični u Ukrajini, saopštili su lokalni zvaničnici.

Harkov koji se nalazi se oko 30 kilometara od granice sa Rusijom i često je bio pod vatrom od početka rata.

"Prema preliminarnim podacima, četiri udara pogodila su kijevski okrug Harkova. Neprijatelj gađa industrijske objekte", napisao je gradonačelnik Ihor Terehov na Telegramu.

Sinehubov je odvojeno rekao da su dva civila lakše ranjena, ali nije naveo detalje.

Neke od najžešćih borbi tokom rata vodile su se na istoku Ukrajine, a ukrajinski zvaničnici su rekli da očekuju pojačane ruske raketne i bespilotne napade u narednim danima, budući da se u petak i prva godišnjica ruske invazije.

Papa Franja pozvao na prekid vatre: Rat u Ukrajini apsurdan i okrutan

Papa Franja rekao je da je rat u Ukrajini "apsurdan i okrutan" i pozvao na prekid vatre i pregovore, dva dana prije prve godišnjice od početka rata.

Tokom svoje redovne nedjeljne audijencije, papa Franja je to nazvao "tužnom godišnjicom" i rekao da je "blizak stradalom ukrajinskom narodu".

Papa je dodao da se "prava pobjeda" u Ukrajini "ne može graditi na ruševinama".

Moskva: UN ometaju rotaciju osoblja IAEA u nuklearki Zaporožje

Moskva je saopštila da je "duboko zabrinuta" zbog ponašanja Ujedinjenih nacija u vezi sa rotacijom osoblja u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da nuklearno tijelo Ujedinjenih nacija "ometa" zakazanu smjenu osoblja IAEA stacioniranog u nuklearki koja je pod kontrolom ruskih snaga, bez dobrog razloga.

IAEA je poslala osoblje prošlog septembra, kada je ponovljeno granatiranje povećalo izglede za moguću nuklearnu katastrofu nalik Černobilju na najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi.

Osoblje je trebalo da bude rotirano za novi kontingent ranije u februaru, ali je Odjeljenje za bezbjednost UN blokiralo promjenu, navodeći zabrinutost zbog planirane rute ulaska i izlaska iz objekta koju je predložilo rusko Ministarstvo odbrane, tvrdi se u saopštenju.

Kako se napominje, u periodu od 7. do 18. februara, Odjeljenje za bezbjednost i bezbjednost UN je tri puta, bez ikakvih jasnih objašnjenja, poremetilo rotaciju stručnjaka IAEA u elektrani", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U njemu se navodi da je rusko Ministarstvo odbrane pismeno garantovalo bezbijedan dolazak i odlazak osoblja IAEA, ali su UN zahtijevale da se promijeni ruta koju je predložila Rusija.

Moskva je saopštila da je spremna da olakša rotaciju osoblja prije kraja februara.

"Ukoliko zamjena osoblja IAEA ovoga puta ne bude izvršena, smatraćemo da su akcije Odjeljenja za bezbjednost UN pokušaj da se namjerno ometa rad misije IAEA", saopštilo je ruski MSP.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad elektranom u prvim nedjeljama rata, a Moskva je od tada prebacila imovinu i ukrajinske zaposlene na rusku kompaniju, potez za koji Kijev ocjenjuje kao nezakonito prisvajanje.

Pred sudom u Rusiji prvi slučaj protiv ukrajinskog vojnika

Prvi krivični postupak u Rusiji protiv pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, optuženog za nasilnu zauzimanje vlasti i zlostavljanje civila, otišao je na sud, javila je u sredu državna novinska agencija Tas, prenosi Gardijan.

Istražni komitet Rusije saopštio je prošlog juna na Telegramu da je optužio starijeg narednika Antona Čerednika iz Mornaričkog korpusa ukrajinskih snaga za navodni zločin okrutnog postupanja prema civilnom stanovništvu.

Tas je, pozivajući se na neimenovane izvore u Južnom okružnom vojnom sudu u ruskom Rostovu na Donu, rekao da je Čerednik takođe optužen za ubistvo i obuku terorista.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje i optužbe.

Kako se navodi, sud će razmotriti slučaj "u bliskoj budućnosti."

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana