Praktično cijeli Artjomovsk u rukama ruske vojske

GS
Praktično cijeli Artjomovsk u rukama ruske vojske

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 406. dan.I dalje se vode iscrpljujuće borbe u ukrajinskom gradu Bahmutu. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da zapadne zemlje koje snabdijevaju Ukrajinu naoružanjem krive Rusiju za situaciju u vezi sa djecom u zonama sukoba u Ukrajini.

Praktično cijeli Artjomovsk u rukama ruske vojske

Ruske jedinice su zauzele željezničku stanicu u Artjomovsku, neprijatelj je morao da se povuče, rekao je Jan Gagin, savjetnik vršioca dužnosti lidera DNR televiziji "Rusija 1".

„Praktično cijeli grad je u rukama naše vojske. Najvažnije je da su naše snage odavno oslobodile industrijsku zonu AZOM – ovo je bila posljednja teška tačka. Poslije toga je zauzeta i stanica Bahmut-1. Nakon toga, neprijatelj je morao donekle haotično da se povuče na loše pripremljenu liniju“, rekao je on.

Gagin je procjenio nenadoknadive gubitke ukrajinskih trupa u Artjomovsku na 15-20 hiljada ljudi.

U Brjanskoj oblasti spriječen upad ukrajinskih diverzanata

U Brjanskoj oblasti je spriječen pokušaj upada 20 ukrajinskih diverzanata na teritoriju Rusije u rejonu sela Slučovsk u Pogarskom okrugu, napisao je na Telegramu gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

Bivši zamjenik komandanta Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Sergej Krivonos, rekao je da odbrana Bahmuta (ukrajinski naziv Artjomovsk) za Oružane snage Ukrajine nema smisla sa vojne tačke gledišta, grad je trebalo napustiti prije nekoliko nedelja.

„Bahmut je klanica, nema smisla da ga držimo, trebalo ga je predati prije nekoliko nedelja“, rekao je Krivonos ukrajinskim medijima i napomenuo da ne zna zašto je komanda odlučila da drži grad.

Prema njegovim riječima, kabinet predsjednika Ukrajine Vladimir Zelenski se plaši da će povlačenje iz Artjomovska biti shvaćeno kao slabost ukrajinske vojske, ali to nije tako – ona ima snage i spremna je da nastavi borbu.

Ruska artiljerija osujetila je tri pokušaja rotacije ukrajinskih jedinica u pravcu Kupjanska, rekao je Sputnjiku pukovnik Sergej Zibinski, načelnik pres-centra grupe "Zapad".

„U toku dana, u pravcu Kupjanska, vojnici grupe Zapad otkrili su i uništili tri neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe iz sastava 14. i 92. posebne mehanizovane brigade i 103. brigade teritorijalne odbrane, a artiljerijskom vatrom su osujetili i tri pokušaja rotacije jedinice Oružanih snaga Ukrajine u području naselja Dvurečno, Sinkovka, Stelmahovka“, rekao je oficir.

Pored toga, u oblasti Novoselovsko i Stelmahovke, specijalne jednice su otkrile i uništile tri neprijateljska skloništa, koristeći samohodni minobacač 2S4 Tulipan.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 15 militanata, zaključio je Zibinski.

Žestoke borbe na području Bahmuta

Sukobi ruske i ukrajinske vojske nastavljaju se u Lugansku, Harkovu, Hersonu i Zaporožju, a najžešći sukobi su u pravcima Bahmuta, Avdejevke, Marinke i Vuhledara u Donjeckoj oblasti.

Žestoki sukobi traju mjesecima u Bahmutu, koji ima strateški značaj.

Ekipa Anadolije je je zabilježila stanje na terenu.

Neprekidni zvuci eksplozije se čuju u području gdje se nalaze tenkovi, gusjenična i druga oklopna vozila s pješadijom.

Ukrajinski vojnik kodnog imena "Bljesak" i oficir brigade čiji pripadnici su se okupili na frontu kažu da sz spremni za ulične sukobe u Bahmutu.

-Sada se spremamo da uđemo u Bahmut - rekao je ukrajinski vojnik.

Istakao je da je situacija u gradu teška.

Blinken i Gutereš o ukrajinskom žitu

Američki državni sekretar Entoni Blinken i generalni sekretar UN Antonio Gutereš ponovili su danas važnost očuvanja principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u svjetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, saopštio je Stejt department.

Blinken je u današnjem razgovoru zahvalio generalnom sekretaru Guterešu na njegovim naporima da ojača Inicijativu za crnomorsko žito i izrazio zabrinutost zbog stalnih ruskih prepreka ukrajinskom izvozu hrane, navodi se u saopštenju.

 On je još, prema saopštenju, ukazao na duboku zabrinutost SAD u vezi sa najnovijim zabranama talibana koje se odnose na pravo na rad žena u Avganistanu i izrazio zahvalnost za angažovanje UN na pomoći avganistanskom narodu.

Nebenzja: Zapad snabdijeva Ukrajinu oružjem, a krivi Rusiju za stradanje djece

Zapadne zemlje koje snabdijevaju Ukrajinu naoružanjem krive Rusiju za situaciju u vezi sa djecom u zonama sukoba u Ukrajini i pokušavaju da optuže Moskvu za "otmice" maloljetnika, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja  na neformalnom informativnom sastanku Savjeta bezbjednosti UN sazvanom na rusku inicijativu.

Prema riječima Nebenzje, u Donbasu je od 2014. godine do decembra 2021. godine poginulo preko 3.000 civila, uključujući 152 djece, prenosi TASS.

-U ovom trenutku ovi brojevi brzo rastu, u značajnoj mjeri zbog zapadnih isporuka oružja dugog dometa, koje omogućava ukrajinskim snagama da pogađaju civilne oblasti koje su ranije bile van njihovog dometa - predočio je Nebenzja.

On je podsjetio da djeca ginu od artiljerijske i snajperske vatre i stradaju od nagaznih mina koje je, kako tvrdi, u periodu od 2014. do 2015. godine ukrajinska vojska postavila u naseljenim civilnim oblastima.

Duda: Rusija je počinila ratne zločine koji moraju biti kažnjeni

Rusija je počinila ratne zločine u Ukrajini koji moraju biti kažnjeni, rekao je poljski predsjednik Andžej Duda.

-Ukrajina se nije mogla zastrašiti iako su mete napada civilni objekti, bolnice, vrtići...To su ratni zločini koji moraju biti izvedeni pred lice pravde, a zločinci moraju biti  - rekao je Duda, prenosi Rojters.

On je u srijedu ugostio u zvaničnoj posjeti ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog, koji je izjavio da mu je najvažnije da zaštiti živote vojnika.

Predsjednik Poljske je istakao da će Poljska isporučiti Ukrajini ukupno 14 borbenih aviona MIG-29.

On je dodao da će Poljska poslati još četiri borbena aviona MIG-29 Ukrajini.

-Četiri MIG-29 iz naših zaliha su već prebačeni ukrajinskom ratnom vazduhoplovtsvu. Trenutno se prebacuju još četiri MIG-a -  rekao je Duda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana