Pola populacije Haitija u krizi hrane ili u riziku od gladi

Tanjug
Foto: Lemde.fr

PORT-O-PRENS - Više međunarodnih organizacija je saopštilo danas da se skoro pola populacije Haitija suočava sa krizom hrane ili je u riziku od gladi.

Organizacija na koju se Ujedinjene nacije oslanjaju u procijeni nivoa gladi IPC navela je u izvještaju da je 4,97 miliona ljudi iz ukupno populacije od 11,5 miliona u krizi ili gorem nivou nedostatka hrane.

“Rastuća glad ojačava sigurnosnu krizu koja uništava državu, potrebna je hitna akcija”, rekao je direktor Svjetskog programa za hranu za Haiti Žan-Martin Bauer.

Osam oblasti je u najgoroj fazi prije gladi, među kojima je i dolina Artibonit, poljoprivedno srce Haitija pogođeno nasiljem bandi koje je širi iz prijestonice Port-o-Prensa.

Neredi u centru haićanske prijestonice Port-o-Prens i na području gradskog međunarodnog aerodroma počeli su 29. februara, u odsustvu premijera Arijela Anrija, koji je boravio u Keniji pokušavajući da finalizuje raspoređivanje stranih oružanih snaga na Haitiju za borbu protiv bandi.

Bande su zauzele veći dio Port-o-Prensa, izjavljujući da namjeravaju da spriječe premijera da se vrati na čelo zemlje i da “oslobode” Haiti. 

U zemlji je proglašeno vanredno stanje, a Anri je kasnije objavio svoju odluku da podnosi ostavku.

Prema procjenama UN, na Haitiju je interno raseljeno više od 360.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana