Poznato zašto SAD nisu željele sastanak sa Izraelom

Tanjug
Poznato zašto SAD nisu željele sastanak sa Izraelom

VAŠINGTON - Bijela kuća je otkazala američko-izraelski sastanak na visokom nivou o Iranu koji je bio zakazan za četvrtak nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu u utorak objavio video u kojem tvrdi da SAD ograničavaju isporuke vojne pomoći Izraelu, rekla su dva američka zvaničnika za Aksios.

Američki izaslanik Amos Hohštajn prenio je tokom razgovora sa Netanijahuom po povratku iz posjete Bejrutu da su glavni savjetnici američkog predsjednika Džozefa Bajdena bili bijesni zbog video snimka izraelskog premijera, rekla su dva američka i izraelska izvora.

Pojedini izraelski zvaničnici su već bili na putu za Vašington kada je sastanak otkazan.

Dva američka zvaničnika rekla su za Aksios da je sastanak otkazan kako bi se poslala poruka da SAD nisu saglasne sa Netanijahuovom izjavom. 

Treći zvaničnik je tvrdio da je sastanak odložen, a ne otkazan, zbog problema u vezi sa rasporedom.

Netanijahu je u video snimku rekao da je "nezamislivo da je u posljednjih nekoliko mjeseci administracija (SAD) zadržala isporuke oružja i municije Izraelu".

Portparol Bijele kuće Karin Žan-Pjer napomenula je da je samo jedna pošiljka oružja Izraelu bila pauzirana od početka rata, dok je, kako je navela, isporuka oružja vrijednog milijarde dolara tekla nesmetano. 

"Mi zaista ne znamo o čemu on (Netanijahu) govori", rekla je Žan-Pjer.

Izraelski zvaničnik je potvrdio da je Bijela kuća obavijestila Izrael o odluci da sastanak o Iranu bude otkazan.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Salivan ipak će se sastati sa svojim izraelskim kolegom Cahijem Hanegbijem koji je već otputovao u SAD, prema izraelskom zvaničniku. 

Izraelski ministar odbrane Joav Galant takođe bi trebalo da poseti SAD početkom sljedeće sedmice, kažu izraelski zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana