Poznato kako je ubijen Ismail Hanije

GS
Foto: Telegram

Ismail Hanije, vođa političkog krila Hamasa, ubijen je u srijedu eksplozivnom napravom tajno prokrijumčarenom u apartman u Teheranu u kojem je odsjeo, prema sedam bliskoistočnih funkcionera, uključujući dva Iranca, i jednog američkog funkcionera, objavio je Njujork Tajms.

Bomba je bila skrivena prije otprilike dva mjeseca u apartmanu prema izvorima Njujork tajmsa. Apartmanom upravlja i štiti ga Korpus čuvara islamske revolucije i dio je velikog kompleksa, poznatog kao Neshat, u otmjenom dijelu grada sjevernog Teherana.

Hanije je bio u glavnom gradu Irana na predsjedničkoj inauguraciji. Bomba je detonirana daljinski, nakon što je potvrđeno da je bio u svojoj sobi u pansionu. U eksploziji je ubijen i tjelohranitelj, piše Njujork Tajms.

Eksplozija je potresla zgradu, razbila neke prozore i prouzročila djelimično urušavanje vanjskog zida. Takva je šteta vidljiva i na fotografiji zgrade koju je podijelio Njujork Tajms

Hanije, koji je vodio Hamasov politički kabinet u Kataru, odsjedao je u apartmanu nekoliko puta kada je posjećivao Teheran.

Iranski funkcioneri i Hamas izjavili su u srijedu da je Izrael odgovoran za atentat, što je procjena koju je dalo i nekoliko američkih funkcionera koji su željeli ostati anonimni. Atentat je prijetio da će pokrenuti još jedan talas nasilja na Bliskom istoku i poremetiti tekuće pregovore o okončanju rata u Gazi. Hanije je bio glavni pregovarač u pregovorima o prekidu vatre.

Nije ubijen projektilom

Izrael nije javno priznao odgovornost za ubistvo, ali su izraelski obavještajni zvaničnici izvijestili Sjedinjene Američke Države i druge zapadne vlade o pojedinostima operacije neposredno nakon toga.

U srijedu je državni sekretar Entoni Blinken rekao da Sjedinjene Američke Države nisu dobile nikakva napredna saznanja o zavjeri za ubistvo.

U satima nakon ubistva, špekulacije su se odmah fokusirale na mogućnost da je Izrael ubio Hanijea projektilom, vjerovatno ispaljenim iz drona ili aviona, slično kao što je Izrael lansirao projektil na vojnu bazu u Isfahanu u aprilu.

Ta teorija o projektilima podstakla je pitanja o tome kako je Izrael mogao ponovno izbjeći iranske sisteme protivvazdušne odbrane kako bi izvršio tako drski vazdušni napad na glavni grad, prenosi Kliks.

Ispostavilo se da su ubice mogle iskoristiti drugačiju vrstu rupe u iranskoj odbrani: propust u bezbjednosti navodno dobro čuvanog kompleksa koji je omogućio postavljanje bombe i da ostane skrivena mnogo sedmica prije nego što bi konačno bila pokrenut.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana