Lebedev: Poziv zemljama da se pridruže organizaciji za ruski jezik

Srna
Lebedev: Poziv zemljama da se pridruže organizaciji za ruski jezik

MINSK - Zajednica nezavisnih država (ZND) uputiće pozive zemljama da se pridruže Međunarodnoj organizaciji za ruski jezik, izjavio je generalni sekretar ZND-a Sergej Lebedev.

”Kao generalni sekretar, očekujem da ćemo pozvati nacije da se pridruže. Pravo je drugih država ili javnih organa da se pridruže ili ne aktivnostima organizacije za ruski jezik”, rekao je on.

Lebedev je napomenuo da postoji mnogo zemalja u kojima je ruski jezik nekada zauzimao važno mjesto u javnom životu i gđe još postoji interesovanje za ruski jezik.

“Prije svega ću navesti slovenske države. Tu je Ukrajina, koja je sada smanjila svoje učešće, ali nije izašla iz ZND-a, zatim tu su balkanske države, kao i Slovačka, Slovenija, Češka, Poljska”, rekao je on.

Lebedev je početkom novembra prošle godine rekao da se ZND nada da će Međunarodna organizacija za ruski jezik biti pokrenuta 2024. godine. On je obavijestio da su u toku pripremne aktivnosti za osnivanje ove organizacije, čiji će sekretarijat biti smješten u Sočiju.

Ugovor o osnivanju Međunarodne organizacije za ruski jezik, koji je inicirao predsjednik Kazahstana Kasim-DŽomart Tokajev 2022. godine, potpisali su šefovi država ZND-a na sastanku u Biškeku 13. oktobra 2023.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predložio je da sjedište organizacije bude u Sočiju i izrazio nadu za brzo pokretanje rada ovog tijela.

Pomoćnik predsjednika Jurij Ušakov napomenuo je da nova organizacija “neće biti ograničena prostorom ZND-a” i da će biti otvorena za ulazak svih zainteresovanih država, prenio je TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana