Požari širom zapada SAD i Kanade: Stotine hiljada hektara u plamenu

GS
Požari širom zapada SAD i Kanade: Stotine hiljada hektara u plamenu

LOS ANĐELES - Najmanje 82 velika požara bukte na zapadu Sjedinjenih Američkih Država, zbog čega su brojna naselja evakuisana, dok meteorolozi prognoziraju vrući talas koji bi mogao da donese rekordne temperature i izazove dodatne požare.

Brojni požari takođe utiču na kvalitet zraka na zapadu SAD, a jedan od njih je i „Park požar“, peti najveći u istoriji Kalifornije. Podaci Odjeljenja za šumarstvo i zaštitu od požara savezne države Kalifornije pokazuju da se samo jedan od 20 najvećih šumskih požara u Kaliforniji dogodio prije 2000. godine - „Matilidža požar“, 1932. godine, prenio je sajt Aksjos.

Sedam od osam najvećih požara ikada u toj državi zabilježeno je od 2020. godine. Zbog „Park požara“ nekoliko hiljada ljudi je moralo da se evakuiše, dok se vatra širi okruzima Bate, Plumas, Šasta i Tehama.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje u okrugu Kern nakon što je obišao tu oblast u utorak. Vatra bukti na 230.000 kvadratnih metara, a do sinoć, suzbijeno je 17 odsto požara.

Nekoliko desetina požara gori širom Kanade, dok je u Oregonu do jutros zabilježen 31 požar, a Montana, Juta i Arizona su zabilježile po šest, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana