Požari na grčkim ostrvima

Tanjug
Foto: Telegram

ATINA- Tri požara koja su izbila na grčkim ostrvima Krit, Kos i Hios i dalje gore, mada su vatrogasci uspjeli da ih d‌jelimično lokalizuju.

Na ostvru Kos požar je izbio u ponedeljak i oteo se kontroli jer su ga jaki vjetrovi širili prema Kardamaini, popularnom turističkom odmaralištu na istočnoj obali ostrva, prenosi Ekatimerini.    

U akcijama gašenja lakše je povređeno pet vatrogasaca, a oko 10.000 turista i stanovnika je evakuisano iz te oblasti i smješteno u škole, na sportske stadione i hotele u Antimakiji, Mastikariju i Marmariju.    

Vatrogasci i kamioni su takođe poslati iz Atine i Rodosa, da bi pomogli lokalnim snagama da donekle stave požar pod kontrolu.   

Na Hiosu je, u međuvremenu, izbio požar u oblasti Sidirundi, koja se nalazi na severozapadu ostrva i poznata je po prelepom srednjovekovnom naselju, koje je, na sreću, prošlo bez oštećenja.    

Dodatne vatrogasne snage poslate su sa Lezbosa i iz Atine da pomognu naporima lokalnih službi tako da je do jutros vatra bila ograničena na šumoviti dio ostrva i skrenuta sa stambenih područja.    

Pet vatrogasaca je u međuvremenu lakše povređeno. Vlasti su uhapsile i 63-godišnjeg muškarca koji je nehotice izazvao požar i njemu je izrečena kazna od skoro 9.000 evra, a protiv njega će biti podnijeta i krivična prijava za podmetanje požara.    

Treći šumski požar bio je na Kritu, a posebno u Vianosu, na južnoj obali Iraklija i još uvijek bijesni. Lokalne vlasti na ostrvu su iz predostrožnosti evakuisale selo Katofigi, dok je pomoć u borbi sa vatrom poslata i iz drugih dijelova ostrva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana