Povećan broj žrtava poplava u Evropi 

GS
Foto: NFP

VARŠAVA, BRATISLAVA, BUDIMPEŠTA - Broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi povećao se na 18, a volonteri u poljskom gradu Nisi postavili su bedeme kako bi zaštitili grad od vode.

Volonteri su tokom noći pomogli spasiocima da postave vreće sa pijeskom kako bi sanirali oštećeni nasip u Nisi, gradu sa 40.000 stanovnika na jugu Poljske, od kojih je rano jutros zatražena evakuacija, prenosi Rojters.

Grad Vroclav, sa 600.000 stanovnika, priprema se za vrhunac vodenog talasa na rijeci Odri.

Poljske vlasti popunile su 75 odsto džinovskog rezervoara u blizini granice sa Češkom, sa ciljem da smanje nivo vode i spriječe preklapanje poplavnih talasa na Odri i Nisi, što se dogodilo 1997. godine, kada su velike poplave pogodile Vroclav.

Rijeke se i dalje izlivaju iz korita u Češkoj, dok je nivo Dunava porastao u Slovačkoj i Mađarskoj.

Češko-poljska pogranična područja su od vikenda među najteže pogođenima, jer su rijeke srušile ili oštetile mostove i uništile kuće.

U poplavama u Rumuniji poginulo je sedam osoba, četiri osobe su stradale u Poljskoj, četiri u Austriji i tri u Češkoj, prenosi Tanjug.

Češki premijer Petr Fiala izjavio je da je evakuisano više od 13.000 ljudi, a desetine hiljada čeških i poljskih domaćinstava i dalje su bez struje.

U Mađarskoj su u gradovima Višegradu i Sentandreji, sjeverno od Budimpešte, vlasti postavile mobilne brane, pripremajući se za porast vodostaja Dunava.

Budimpešta se takođe priprema za vrhunac vodenog talasa i zatvorila je ostrvo Margaret, rekreativnu zonu sa hotelima i restoranima, gdje je postavljeno desetine hiljada vreća pijeska u cilju zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana