Potvrđen prvi slučaj dječije paralize u Pojasu Gaze

Agencije
Potvrđen prvi slučaj dječije paralize u Pojasu Gaze

GAZA - Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u gradu Deir Al-Balah u Pojasu Gaze potvrđen prvi slučaj dječije paralize, a pacijent je 10-mjesečna beba koja nije primila nijednu dozu vakcine protiv poliomijelitisa.

Ranije danas, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je sukobljene strane na humanitarnu pauzu kako bi se sprovela kampanja vakcinacije protiv dječije paralize, prenosi Rojters.

Gutereš je, obraćajući se novinarima u Ujedinjenim nacijama, apelovao da se daju garancije o humanitarnoj pauzi i upozorio da će sprečavanje i obuzdavanje širenja dječije paralize u enklavi zahtijevati velike koordinisane napore.

- Da budemo jasni, najbolja vakcina protiv poliomijelitisa je mir i trenutni humanitarni prekid vatre. Ali u svakom slučaju, pauza zbog dječije paralize je neophodna. Nemoguće je voditi kampanju vakcinacije protiv dječje paralize dok rat bijesni svuda, rekao je Gutereš.

On je istakao da su UN spremne da pokrenu kampanju vakcinacije protiv dječije paralize u Gazi za djecu mlađu od 10 godina, ali je upozorio da su "izazovi teški".

Napomenuo je da bi za kampanju vakcinacije bili neophodni prohodni putevi, oprema za rashlađivanje, ulazak stručnjaka za dječju paralizu u Gazu, kao i pouzdane internet i telefonske usluge.

Ministarstvo zdravlja Gaze proglasilo je prošlog mjeseca epidemiju poliomijelitisa u palestinskoj enklavi, okrivljujući izraelsku vojnu ofanzivu u Gazi.

Poliomijelitis je otkriven u kanalizaciji u Deir al-Balahu i Kan Junisu u Gazi, rekao je dr Hamid Džafari, specijalista SZO za poliomijelitis.

Poliomijelitis, koji se širi uglavnom fekalno-oralnim putem, je visoko zarazan virus koji može da napadne nervni sistem i izazove paralizu.

Djeca mlađa od 5 godina su najviše izložena riziku od virusne bolesti, a posebno bebe mlađe od 2 godine, pošto su normalne kampanje vakcinacije poremećene 10 mjeseci sukoba.

Zdravstveni radnici i grupe za pomoć ističu da je stanovništvo Gaze posebno podložno ovoj bolesti zbog neadekvatnih sanitarnih i zdravstvenih usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana