Potvrđen pad njemačke privrede

Tanjug
Potvrđen pad njemačke privrede

BERLIN - Njemačka ekonomija je u drugom tromjesečju 2024. pala za 0,1 odsto u odnosu na prvi kvartal ove godine, u skladu se prethodnom preliminarnom procjenom, potvrdio je danas njemački Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Kako se navodi, njemačka privreda je prethodno u prvom kvartalu 2024. zabilježila rast za 0,2 odsto.

Privatna potrošnja u Njemačkoj je u drugom tromjesečju 2024. opala za 0,2 odsto, što predstavlja kontrast u odnosu na kvartalni rast od 0,3 odsto u prvom tromjesečju ove godine

Bruto investicije u osnovna sredstva su kvartalno pale za 2,2 odsto u drugom tromjesečju, prije svega zbog pada investicija u građevinarstvo za dva odsto.

Njemačka privreda sve više zapada u krizu, a poslovno raspoloženje je u padu četvrti mjesec zaredom, zaključeno je u juče objavljenom izvještaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Kompanije u Njemačkoj su uglavnom bile manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom, a pesimizam povodom razvoja biznisa u narednih šest mjeseci je sve više izražen.

Problemi njemačke proizvodnje su strukturalni izazovi, nedovoljne investicije u infrastrukturu i relativno visoke cijene energije, a posebno brine to što njemački proizvođači automobila i mašina posustaju u odnosu na kinesku konkurenciju, izjavio je prošlog mjeseca glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana