Potrošači u evrozoni u narednih 12 mjeseci očekuju inflaciju od 3,2 odsto

Tanjug
Potrošači u evrozoni u narednih 12 mjeseci očekuju inflaciju od 3,2 odsto

FRANKFURT - Potrošači u evrozoni u narednih 12 mjeseci očekuju inflaciju od 3,2 odsto, zaključak je danas objavljenog istraživanja Evropske centralne banke (ECB) za decembar

Rezultat pokazuje da su inflatorna očekivanja potrošača najniža od februara 2022. godine, a da su u novemru iznosila 3,5 odsto.

Građani evrozone očekuju da će inflacija u naredne tri godine iznositi 2,5 odsto, što je više nego u u novembru, kada su očekivali inflaciju od 2,4 odsto, navodi se na sajtu ECB.

Potrošači smatraju da će njihov nominalni prihod u sledećih 12 mjeseci porasti za 1,2 odsto. Anketirani građani očekuju blag ekonomski pad od 1,3 odsto u narednih godinu dana, kao i nezaposlenost od 11,2 odsto.

Istraživanje je obavljeno onlajn na uzorku od oko 19.000 odraslih potrošača iz 11 zemalja evrozone. U prethodnim mjesecima je istraživanje sprovođeno u šest zemalja evrozone, konkretno u Belgiji, Njemačkoj, Španiji, Francuskoj, Italiji i Holandiji, a sada je prvi put anketa sprovedena i u Irskoj, Grčkoj, Austriji, Portugaliji i Finskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana