Potraga za kandidatom koji će na čelu Evropskog savjeta zamijeniti Šarla Mišela

Tanjug
Foto: Agencije

RIM- Nakon najave da sadašnji predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel planira da se u junu ove godine kandiduje na izborima za Evropski parlament, u toku je potraga za kandidatom koji bi ga zamijenio.

U video intervjuu za briselski portal Politiko, Mateo Renci, bivši italijanski premijer, izjavio je da bi Mišelov nasljednik trebalo da bude centrista, koji je bio premijer neke zemlje članice EU, najpoželjnije Italijan.

Na prvi pogled izgledalo je da se Renci samopromoviše za novog predsjednika Evropskog savjeta, ali on je otkrio da ima na umu drugog kanidata, bivšeg premijera Italije Marija Dragija.

U svojoj plodnoj karijeri Dragi je bio predsednik Evropske centralne banke i po mišljenju mnogih zaslužan je za spas evra.

Ovaj 76-godišnjak je, kao premijer Italije, bio lider široke političke koalicije koja se raspala 2022. godine, a njegovo ime se često pojavljuje kada se traže kandidati za upražnjene rukovodeće pozicije u međunarodnim poslovima EU.

Mario Dragi se već vratio u političku arenu EU i radi na zvaničnom planu Brisela da se evropski blok učini konkurentnijim.

Predsjednik Evropskog savjeta zauzima ključnu poziciju u politici EU: predsjedava sastancima lidera 27 zemalja članica EU i predstavlja evropski blok na međunarodnom nivou u poslovima spoljne politike i bezbjednosti.

Međutim, za sada nije jasno kako i kada će biti izabran novi predsjednik Evropskog savjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana