Postignut istorijski sporazum o zaštiti okeana

Srna
Postignut istorijski sporazum o zaštiti okeana

NjUJORK - Države su postigle istorijski sporazum o zaštiti svjetskih okeana poslije desetogodišnjih pregovora o finansiranju projekata i kvotama za ribolov, prenosi Bi Bi-Si.

Sporazum je zaključen poslije razgovora koji su trajali 38 sati u sjedištu UN u Njujorku.

Predviđeno je da do 2030. godine 30 odsto okeana bude stavljeno u kategoriju zaštićenih područja radi obnavljanja morskog života.

Prethodni međunarodni sporazum o zaštiti okeana potpisan je prije 40 godina, a njime su uspostavljena područja nazvana “visoko more”.

Riječ je o međunarodnim vodama u kojima sve zemlje imaju pravo na ribolov, plovidbu i istraživanja, ali je samo 1,2 odsto tih voda zaštićeno.

Morski život izvan zaštićenih oblasti izložen je uticaju klimatskih promjena, prekomjernog ribolova i pomorskog saobraćaja. Prema najnovijim procjenama, blizu deset odsto globalnih pomorskih vrsta izloženo je riziku od izumiranja.

U novim zaštićenim područjima biće na snazi ograničenja za ribolov, rute kojima plove brodovi, kao i za istraživačke operacije, poput vađenja ruda ispod morskog dna koje je na dubini od 200 metara i većoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana