Postignut dogovor o prebacivanju skitskog zlata u Ukrajinu

Srna
Foto: Jahu Njuz

KIJEV - Ukrajinsko Ministarstvo kulture saopštilo je danas da je sa holandskim Muzejom “Alard Pirson” dogovorilo da se kolekcije skitskog zlata prebace u Ukrajinu.

Vrhovni sud Holandije potvrdio je u junu odluku Apelacionog suda u Amsterdamu o transferu skitskog zlata u Ukrajinu.

“Ministarstvo kulture i informacione politike Ukrajine i Muzej 'Alard Pirson' postigli su zvanične dogovore o uslovima za vraćanje eksponata muzejskog fonda Ukrajine iz četiri krimske muzejske ustanove”, napisalo je Ministarstvo na društvenim mrežama.

U međuvremenu, Univerzitet u Amsterdamu, koji nadgleda rad Muzeja “Alard Pirson”, saopštio je da ne može da potvrdi sporazum sa Ukrajinom da se zbirka prenese u tu zemlju.

Predstavnica pres-službe Muzeja rekla je da nema bilo kakve informacije koje bi sada mogla da potvrdi.

Zbirka skitskog zlata, koja se sastoji od gotovo 2.000 artefakata i koja je bila u posjedu nekoliko krimskih muzeja, bila je izložena u Muzeju “Alard Pirson” u Amsterdamu početkom februara 2014. godine, prije nego što je Krim prisajedinjen Rusiji.

Holandski muzej je odlučio je u avgustu 2014.godine da eksponate ne prenese ni u Ukrajinu ni na Krim dok nadležni sudija ne donese odluku ili dok se ne postigne dogovor između strana.

Apelacioni sud je 2021. godine odlučio da se predmeti vrate Ukrajini. Krimski muzeji osporili su tu odluku u januaru prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana