Posljedice ubistva lidera Hamasa: Sve bliži sveopšti sukob na Bliskom istoku

NIN
Posljedice ubistva lidera Hamasa: Sve bliži sveopšti sukob na Bliskom istoku

Lider političkog krila Hamasa Ismail Hanije ubijen je u vazdušnom napadu na njegovu privatnu rezidenciju u Teheranu gdje je boravio povodom ceremonije inauguracije novog predsjednika Irana Masuda Pezeškijana.

Njegovo ubistvo dodatno je rasplamsalo ionako već zategnute odnose na Bliskom istoku i zaoštrilo ratnohuškačku retoriku koja je prisutna od izbijanja sukoba u Pojasu Gaze u oktobru prošle godine.

Po objavljivanju vijesti da je Hanije ubijen, iz Hamasa su za ubistvo optužili vlasti u Izraelu, navodeći da je smrt njihovog lidera "rezultat izdajničkog cionističkog napada". Jedan član političkog biroa palestinske grupe naveo je da je ubistvo "kukavički potez" koji neće ostati bez odgovora, dok je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri otišao korak dalje, poručivši da je Hamas spreman za "otvoreni rat za oslobođenje Jerusalima", za šta je spreman da "plati svaku cijenu".

U međuvremenu, osude ubistva Hanije stigle su iz Rusije, Kine i Turske, pa je tako zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov nazvao ubistvo lidera Hamasa "apsolutno neprihvatljivim političkim ubistvom". On je upozorio da će taj potez Izraela dovesti do "dalje eskalacije tenzija", što je poruka koju su poslali i kinesko i tursko ministarstvo spoljnih poslova.

Sa druge strane, američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da se nada da će, čak i uz događaje u protekla 24 sata, Izrael uspjeti da dođe do diplomatskog rješenja i deeskalacije. On je poručio da ostaje pri stavu da rat nije neizbježan, te da uvijek ima prostora za diplomatiju.

"Dvostruki udarac" Izraela
Trita Parsi iz američkog Kvinsi instituta ističe da će atentat na Haniju "ubiti pregovore o prekidu vatre", dodajući da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu sistematski sabotirao pregovore o prekidu vatre jer bi okončanje rata vjerovatno dovelo i do okončanja njegove političke karijere.

"Signal koji je dobio od Kamale Haris bio je da ona neće biti blaga kao Bajden prema Netanjahuovoj tvrdoglavosti. Atentat kupuje Netanjahuu nekoliko nedelja, ako ne i mjeseci, u kojima neće biti ozbiljnih očekivanja o prekidu vatre. Dakle, rat će se nastaviti, kao i Netanjahuova vladavina", naveo je Parsi na Iksu.

Istovremeno, dodaje da bi Hanijevo ubistvo moglo da "ubije" i obnovljenu američko-iransku diplomatiju, ukazujući da je novi predsjednik Irana vodio predizbornu kampanju na platformi obnavljanja diplomatskih razgovora sa Vašingtonom.

"Međutim, sa tenzijama koje su porasle nakon atentata, njegove šanse da uspostavi diplomatsko otvaranje prema SAD su, barem zasad, zatvorene", navodi Parsi, napominjući da se Izrael protivio američko-iranskim diplomatskim odnosima još od ranih 1990-ih godina, te da je stvaranje političkih kriza koje podižu cijenu početka pregovora najefikasniji način da se spriječe diplomatski razgovori.

Majkl Jang iz Karnegijevog Centra za Bliski istok smatra da je ubistvom političkog lidera Hamasa, dan nakon što je ubijen viši komandant Hezbolaha Fuad Šukr, nestao svaki kakav-takav uticaj koji je Amerika mogla da ima na djelovanje Izraela, dodajući da "ovo ne sluti na dobro". Prema njegovim riječima, administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena je katastrofalno upravljala krizom na Bliskom istoku, "govoreći jedno, a dozvoljavajući da se desi suprotno", piše NIN.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana