Poslanici podržali odgađanje predsjedničkih izbora

SRNA
Poslanici podržali odgađanje predsjedničkih izbora

DAKAR - Poslanici parlamenta Senegala odobrili su danas zahtjev za odgađanje predsjedničkih izbora sa 25. februara na 15. decembar i produženje ovlaštenja aktuelnog predsjednika Maki Sala, čiji mandat ističe 2. aprila, javili su lokalni mediji.

Prema navodima medija, diskusije o nacrtu zakona pratili su protesti poslanika iz redova opozicije. Predsjednik parlamenta je zbog toga pozvao policiju koji su iz sale izveli najglasnije poslanike.

Preostali poslanici su glasali za odgađanje izbora.

Policija Senegala ispalila je juče suzavac na pristalice opozicije koje su u Dakaru protestovale zbog odluke predsjednika o odgađanju izbora.

Demonstranti su izašli na proteste nakon što su lideri opozicije i kandidati na predsjedničkim izborima odbacili odluku o odgađanju izbora.

Analitičari navode da ova kriza stavlja na probu jednu od najstabilnijih demokratija u Africi u vrijeme kada se region suočava sa nizom pučeva u nekoliko država.

Odgađajući izbore odbacivanjem dekreta kojim su raspisani izbori, predsjednik Sal je ukazao na spor između pravosuđa i parlamenta u vezi sa procesom diskvalifikacije i prijavljenog dvojnog državljanstva pojedinih kandidata.

Međutim, lideri opozicije tvrde da predsjednik nema ovlaštenja da odgađa izbore. Ustav Senegala daje ovlaštenja Ustavnom savjetu da odredi drugi datum izbora u određenim okolnostima, uključujući "smrt, trajnu nesposobnost ili povlačenje" kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana