Iran poručio zemljama Zaliva: Ako ijedna zemlja ustupi nebo Izraelu, odgovorićemo svima

G.S.
Iran poručio zemljama Zaliva: Ako ijedna zemlja ustupi nebo Izraelu, odgovorićemo svima

TEHERAN - Iran je poručio arapskim zalivskim državama da bi bilo „neprihvatljivo“ ako bi dopustile korištenje svog zračnog prostora ili vojnih baza protiv Irana, te je upozorio da bi svaki takav potez izazvao reakciju, izjavio je visoki iranski dužnosnik.

Ove izjave dolaze usred sve većih zabrinutosti zbog moguće izraelske odmazde za prošlosedmični iranski raketni napad, dok je iranski ministar vanjskih poslova Abas Arači krenuo u Saudijsku Arabiju i druge zaljevske zemlje na razgovore u srijedu.

One su uslijedile nakon razgovora između Irana i arapskih prijestolnica u Zaljevu prošle sedmice, na marginama azijske konferencije u Kataru, kada su zalivske države pokušale uvjeriti Iran u svoju neutralnost u bilo kakvom sukobu između Teherana i Izraela.

„Iran je jasno dao do znanja da će svaki potez neke zemlje Perzijskog zaljeva protiv Teherana, bilo kroz korištenje zračnog prostora ili vojnih baza, biti smatran akcijom cijele te grupe, a Teheran će odgovoriti u skladu s tim,“ izjavio je visoki iranski zvaničnik, prenosi Kliks.

Dodao je kako je nužna potreba za regionalnim jedinstvom protiv Izraela i važnost osiguravanja stabilnosti.

„Takođe je jasno stavljeno do znanja da je svaka pomoć Izraelu, kao što je dopuštanje korištenja vazdušnog prostora neke regionalne zemlje za akcije protiv Irana, neprihvatljiva“, dodao je izvor.

Očekuje se da će američki predsjednik Džo Bajden u srijedu obaviti telefonski razgovor s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, u kojem će se razgovarati o svim planovima za napad na Iran, prema osobi upoznatoj sa situacijom.

Zvaničnik je rekao da Iran nije razgovarao o pitanju povećanja proizvodnje nafte u zemljama proizvođačima nafte u Zaljevu, ukoliko bi iranska proizvodnja bila poremećena u bilo kakvoj eskalaciji.

Američki portal Aksios, pozivajući se na izraelske zvaničnike, izvijestio je prošle sedmice da bi Izrael mogao ciljati naftna postrojenja unutar Irana kao odmazdu.

Bajden je izjavio da bi razmotrio alternative napadima na iranska naftna polja ako bi bio u izraelskoj poziciji. Svaki takav napad podigao bi cijene nafte na globalnom tržištu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana