Portugalski sud naložio klimatskim aktivistima da plate kaznu zbog protesta

Tanjug
Foto: Freepik

LISABON - Portugalski sud danas je odlučio da četvorica mladih aktivista plate kaznu jer su na pet dana zauzeli zgradu univerziteta u znak protesta zbog nečinjenja političara u vezi sa klimatskim promjenama.

 Studenti starosti između 19 i 22 godine "zauzeli" su prošlog meseca zgradu lisabonskog Fakulteta humanističkih nauka, sve dok ih policija nije otjerala i privremeno pritvorila, nakon čega je sud svakog aktivistu kaznio sa po 295 evra, prenosi Rojters.
    "Bez obzira na uzroke koje svako prihvata, morali smo to da učinimo jer je u skladu sa društvnim normativima", rekao je sudija  Antonio Kalado dok je čitao presudu na koju je još uvek moguća žalba.
    Napominje se da ako studenti nisu u mogućnosti da odjednom izmire cijeli  iznos kazne mogu to da plate u ratama ili da urade nešto društveno korisno.
    "Mislimo da nije fer da nas kriminalizuju zbog borbe za životnu sredinu", rekla je Ana, jedna od osuđenih studentkinja, uz napomenu da se demonstrantima ne navode puna imena.
    Rojters navodi da je fakultet humanističkih nauka bio jedan od nekoliko univerziteta i srednjih škola u ​​Lisabonu koje su mladi ljudi prošlog mjeseca zauzeli zbog negodovanja u vezi s klimatskom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana