Mediji: Bajdenov cilj da se postigne sporazum o Gazi do kraja sledeće nedelje

Tanjug
Foto: Tanjug

VAŠINGTON - Cilj američkog predsjednika Džozefa Bajdena je da se do kraja sledeće nedelje postigne sporazum o primirju u Gazi i oslobađanju talaca, dok istovremeno nastoji da odvrati Iran i Hezbolah od napada na Izrael, što bi moglo ugroziti postizanje dogovora, piše portal Aksios pozivajući se na američke zvaničnike.

Kako se navodi, Bajden i njegovi saradnici naveli su da smatraju da je dogovor bliži nego ikada nakon deset mjeseci rata u kojem je ubijeno više od 1.600 Izraelaca i 40.000 Palestinaca.
    
Nakon dvodnevnog samita u katarskoj prijestonici Dohi, SAD su predstavile novi prijedlog Izraelu i Hamasu za koji je neimenovani američki zvaničnik rekao da premošćuje gotovo sva preostala otvorena pitanja.
    
Između ostalog, ovaj prijedlog se bavi neslaganjima oko spiska talaca koji treba da budu pušteni, redoslijeda kojim će biti oslobođeni, kao i spiskom palestinskih zatvorenika koji će biti pušteni za svakog oslobođenog taoca.
    
Neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je da je Izrael pristao da smanji broj palestinskih zatvorenika čije puštanje može da zabrani u zamjenu za povećani broj talaca koji će biti oslobađan svake nedelje tokom prve faze sporazuma, što bi trajalo šest nedelja.
    
Bajden je poslije pregovora u Dohi pozvao katarskog emira i predsjednika Egipta kako bi razmotrili ovaj prijedlog i plan za naredne dane, a visoki američki zvaničnik koji nije želio da bude imenovan izjavio je da su se trojica lidera složila da je proces u završnoj fazi i da je najbolji mogući u ovom trenutku, navodi portal.
    
Neimenovani izraelski zvaničnik kazao je, međutim, da je u pregovorima Izraela, SAD i posrednika iz Katara I Egipta postignut napretka, ali da nije jasno da li se Hamas slaže sa tim.
    
Zvaničnik Hamasa Gazi Hamad, koji je blizak sa liderom tog pokreta Jahjom Sinvarom, izjavio je u petak za tv Al Majadin da nijedno od preostalih otvorenih pitanja nije rješeno tokom razgovora u Dohi.
    
Hamad je rekao da izraelski premijer Benjamin Netanjahu nastoji da kupi vrijeme i pozvao SAD i druge posrednike da izvrše pritisak na Izrael.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana