Porodice nastradalih u padu aviona "Džermangvingsa" traže odštetu

Srna
Foto: AP

BERLIN- Porodice nastradalih u padu putničkog aviona kompanije "Džermangvings" na francuskim Alpima 2015. godine podnijele su tužbu protiv Njemačke u kojoj traže odštetu, javili su mediji.

Porodice su zatražile odštetu od Njemačke pred regionalnim sudomu gradu Braunšvajg, više od osam godina nakon incidenta, piše "Frankfurter algemajne cajtung".

Porodice 32 od 144 žrtve pada aviona već su primile nadoknadu od po 10.000 evra od kompanije "Lufthanza", koja je tada posjedovala u potpunosti "Džermanvings", iako su neki tražili da se taj iznos poveća.

"Frankfurter algemajne cajtung" podsjeća da je sud u Njemačkoj odbacio je njihovu tužbu u septembru 2021. godine, rekavši da je njemačka savezna kancelarija za avijaciju, sa sjedištem u Braunšvajgu, a ne avio-prevoznik, odgovorna za psihičko stanje pilota koji je namjerno srušio avion u planinama.

"Presuđeno je da se mentalno poremećenom kopilotu nije smjelo dozvoliti da bude u kokpitu i da do pada ne bi došlo da je prethodno bio pregledan u skladu sa propisima", rekao je pravni zastupnik jedne od porodica Julius Rajter.

Avion iz Barselone za Dizeldorf srušio se 24. marta 2015. godine, 100 kilometara sjeverozapadno od grada Nice, u francuskim Alpima. Poginulo je svih 144 putnika i svih šest članova posade. Prema podacima crne kutije, katastrofu je namjerno izazvao kopilot, njemački državljanin Andreas Lubic.

Istragom je zaključeno da je Lubic prethodno liječen od sklonosti ka samoubistvu i da je konsultovao 41 ljekara nekoliko mjeseci prije nesreće. On se žalio na oštećen vid, nesanicu i samoubilačke misli. Nekoliko njegovih ljekara rekli su istražiocima da je patio od teških psihičkih smetnji, ali niko od njih nije pokušao da kontaktira njegovog poslodavca i upozori da Lubic nije sposoban za posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana