Poplave iz Evrope stigle do Italije

SRNA
Poplave iz Evrope stigle do Italije

RIM - Intenzivne oluje koje pogađaju centralnu Evropu stigle su do Italije, gdje su u većem dijelu zemlje izdata upozorenja na jake kiše i vjetrove, a poplave su već prijavljene u centralnom gradu Peskari.

Italijanska meteorološka služba objavila je upozorenja za sjevernu obalu regije Emilija-Romanja, sve do krajnjeg juga, prenio je Bi-Bi-Si.

Prethodno su poplave ove sedmice opustošile dijelove Poljske, Češke, Rumunije i Austrije, a najmanje 21 osoba je poginula. U narednim danima, upozorenja na poplave su na snazi u Hrvatskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Probleme je izazvala oluja "Boris", koja je tokom vikenda donijela velike količine kiše i snijega.

Više od 5.000 vojnika raspoređeno je da pomogne ljudima na jugu Poljske, a 40.000 stanovnika evakuisano je iz grada Nisa.

Poplavne vode se na pojedinim mjestima u regiji povlače, a na drugim šire. Glavni gradski most se srušio nakon što ga je oštetila nabujala rijeka, a mnoge ulice prekrivene su debelim slojem blata.

Premijer Donald Tusk proglasio je jednomjesečno stanje prirodne katastrofe, a očekuje se da će najveće poplave sutra pogoditi Vroclav.

Područja duž češko-poljske granice su među najteže pogođenima, a 15.000 ljudi evakuisano je i u Češkoj. Lokalne službe navode da su ovo najveće poplave u zemlji u posljednjih 27 godina.

Nivo vode nastavlja brzo da raste na Dunavu u Slovačkoj i Mađarskoj, dok se Bratislava i Budimpešta pripremaju za moguće poplave.

Hitne službe i volonteri, na nekim mjestima uz podršku vojske, rade danonoćno na zaštiti nižih naselja širom regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana