Poništen sporazum o priznanju krivice za napade 11. septembra

Srna
Poništen sporazum o priznanju krivice za napade 11. septembra

VAŠINGTON - Američki ministar odbrane Lojd Ostin poništio je sporazum o priznanju krivice sa trojicom optuženih za ulogu u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine, objavio je "Njujork tajms", pozivajući se na relevantni dokument.

Široko kritikovani sporazum uklonio bi smrtnu kaznu za Halida Šeika Muhameda, Valida Muhameda Saliha Mubaraka bin Ataša i Mustafu Ahmeda Adama al Havsavija, koji čekaju suđenje u Gvantanamu na Kubi.

Među trojicom koji su sklopili sporazum je Pakistanac koji se borio kao mudžehedin u BiH, Halid Šeik Muhamed.

Vjeruje se da su saoptuženi pružili obuku, finansijsku i drugu podršku počiniocima napada na SAD 11. septembra.

Šef Pentagona je takođe razriješio dužnosti zvaničnika na čelu vojne komisije koja je potpisala sporazume o priznanju krivice 31. jula.

"Odmah stupajući na snagu i u skladu sa mojim ovlaštenjima, povlačim se iz tri pretpretresna sporazuma koja ste potpisali 31. jula 2024. godine", navodi se u Ostinovom pismu.

Vijesti o prvobitnim pretpretresnim sporazumima izazvale su bijes među grupama žrtava.

Bret Iglson, predsjednik grupe "Pravda 9/11", rekao je u četvrtak da je njegova organizacija "duboko uznemirena" sporazumima o priznanju krivice postignutim bez konsultacija sa porodicama žrtava.

Komitet za oružane snage Predstavničkog doma juče je najavio početak istrage o sporazumima o priznanju krivice i ulozi koju je administracija Džozefa Bajdena odigrala u procesu uprkos uvjeravanjima Bijele kuće da to nije slučaj.

"Bijela kuća do juče nije bila svjesna ovog dogovora ili procesa koji je do njega doveo", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost za komunikacije Džon Kirbi u intervjuu za "Foks njuz".

On je dodao da nema promjene u politici predsjednika i mišljenju da Gvantanamo treba da bude zatvoren.

"Međutim, u ovom konkretnom slučaju sa ovim sporazumima o priznanju krivice, mi ćemo se konsultovati sa Ministarstvom odbrane", rekao je Kirbi u četvrtak, 1. avgusta.

Prvi od trojice, koji se s Osamom bin Ladenom smatra mozgom operacije napada na kule u Njujorku, je Pakistanac koji je u više navrata dolazio u BiH da bi se borio kao mudžahedin, piše "Večernji list" izdanje za BiH.

Boravak Pakistanca u BiH zabilježile su domaće službe, ali i američke kao rezultat dugotrajnih ispitivanja te obavještajnih podataka o njegovu kretanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana